Back to home page

Ala Emak Kahwinkan Aku

10 April 2007 • 14 Komen Cetak Chenta!
Hanya ada 3 perkara paling utama dalam kehidupan manusia. Kelahiran, perkahwinan dan kematian. Tak semua orang melalui alam perkahwinan, tetapi kelahiran dan kematian adalah sesuatu yang pasti.

Ummah Films dah keluarkan episod terbarunya. Hai, bila tengok video ni, tertanya-tanya pula pada diri sendiri. Bila aku nak kahwin ni? Yang pasti, bukan dalam masa terdekat. Episod ini menyentuh 'campur-tangan yang tidak diundang' dari pihak ayah dan ibu dalam hal ehwal perkahwinan anak.

Kebanyakkan isi yang disentuh memang masalah umum. Tetapi ada juga yang lebih merujuk kepada sosio-budaya tempat asal Baba Ali (iaitu watak dalam video ini), iaitu dalam masalah forced marriage (kahwin paksa). Jika saya tidak silap, Baba Ali adalah berbangsa Pakistan. Negara-negara dari wilayah Indo-Pak seperti India, Pakistan, Bangladesh memang mengalami masalah kahwin paksa. Anak tak suka dengan jodoh yang dipilih mak ayah, tapi kena paksa juga. Boleh baca laporan BBC.

Most of the parents make the halal thing (marriage) harder to reach, and yet they don't want you to indulge in haram things (such as fornication). Ini isi penting yang dibebelkan oleh Baba Ali.

14 Komen Tambah Komen↴

Wow..I agreed with some of the things the actor says, but in certain things,more clarification should be understood by an educated viewer.

This is because I've seen few cases of marriage amongst my juniors when they're still learning and in the first and second year.

What's worrying me is that they use this DEEN as a 'reason' to get married early. They wanted to avoid zina, 'couple' and so many evil deeds. I respected that, and agree too. However in a certain sense, ARE THEY READY TO GET MARRIED YET?

Some people sees that marriage is the one and only solution to avoid sins. Is that really true? Most of us don't usually think that even if we're avoiding the sins that could have been done before marriage, but if the persons getting married are not being well prepared, more SINS could be done AFTER MARRIAGE.

Not being equal to their spouse, having conflicts with the spouse's family or our own family, could not give proper nafkah, which can after that leads to an EARLY divorce.

The life after that would be much difficult...jadi janda + duda muda..

So, maybe some people will 'spam' me after this saying that avoiding what's wrong comes first and doing what's being ordered by Allah is more important. I agree with that entirely, it's just that:

"When people are suppose to get married young, they must also be well prepared for that, more important, be prepared mentally"

And even in doing what's being urged by Islam, we must also do it truly and accordingly with the Deen.


Simply put:

Jangan bab kahwin aje yang nak rujuk ayat qur'an dan hadis, siap boleh tulis surat kat mak ayah tentang dosa pahala (tak berhikmah).. tapi bab kehidupan lepas kahwin masih tak tahu pape, tak mampu beri nafkah dan sebagainya. :D

Kelak akan rosak binasa rumah yang nak dibina sebab material untuk buat rumah, seperti pasir guna pasir yang tak termampat, simen plak separuh bancuh dah guna, atap plak paku pakai sebatang dua je..cat plak pakai undercoat sahaja.. akhirnya tak sampai setahun dah runtuh 'rumah' itu dan menghempap 'mati' penghuninya :)

This is a common comment, not entirely referring to the video, but more to the aspects of our society and our new 'religious culture shock' ( I think most of you understand to whom I'm referring to) :) .

Heheh, soryy tuan rumah, mengomel sket pagi-pagi (waktu Malaysia)

Sword:
"What's worrying me is that they use this DEEN as a 'reason' to get married early."

Atas sebab yang sama juga, DEEN dan SUNNAH tak boleh semata-mata digunakan oleh para lelaki yang mahu kahwin banyak. :D

Takpe2, ngomel la banyak-banyak. Tapi ngomelanmu itu lebih banyak dari isi yang hamba tulis la plak. Kau kuat bebel ye?

Heheh..that's true..untuk kahwin banyak, untuk kahwin pastu cerai sebab tak ada sebab dan sebagainya. alasan...

Saya juga risau tengok satu lagi budaya sekarang iaitu budaya lelaki-lelaki korporat berkepit (bukan kahwin)dengan golongan wanita muda-mentah-tak-habis-sekolah-lagi.

p/s: yup, memang banyak bercakap, tapi tak semestinya membebel :) again, sorry ye.. :)

tawel, mobik punya sms tu boleh hantar afundi heliza tak?

(sedang menyiapkan artikel 'hedonis' aku)

kalau tak silap dia orang iran. mentioned dalam episod pasal dia masuk islam.

kawan aku kata dia syiah..

la tak kahwin lagi, patut le nampak tak berapa matang dlm penulisan
he he , jom le pinang saya

he he

nurhaliza

First Q: Who is 'dia'? Adakah Baba Ali

Secondly: Personally, I'm waiting for th second episode of " Kempen Menjauhi Freindster 2" because i really think that both of what have been mentioned by this video's and freindster are really connected and related together.

Is Marriage Sinful?

http://qa.sunnipath.com/issue_view.asp?id=13821&hd=7&cate=0&t=rss

bagi saya.... kalau dah mampu kahwin sj lah... tak kira lah brapa pun umur (yg logiklah)
bgs sgt kalau khwin atas tujuan penguat dakwah dan sama-sama jadi penguat jihad menuju jln Allah... mlm smlm saya dgn housemate ad ckp2 pasal poligami...
poligami bg sy ok sj... tapi tak pasti sy sanggup atau tak...
memandangkan zaman sekarang ni byk masalah yg mcm2... wanita ramai, lelaki sikit... apa lagi nak cari lelaki yg berkualiti...
Apakata, rasanya ok juga kan rasanya kalau lelaki2 yg berkualiti yg sedikit ni mula2kan fikir2 untuk buka cawangan poligami untuk menyelamatkan lbh ramai wanita dan ummah demi Allah dan rasulNYA, demi dakwah dan tarbiyyah (bukan sebab nak menggatal dan tak cukup satu)... yg penting bila dah kahwin biarlah byk kebajikan... bukan makin bertambah dosa...
wallahualam pandangan sy sj...

i agree totally with sword, many youth get married because they want to avoid sins, without preparing mentally n financially. just sbb nak halalkan keluar berdua and memaparakan gambar2 bersama dalam friendster... in my opinion kalau kahwin tu bukan untuk menunjukkan keintiman suami isteri n bulan madu di awangan kepada seluruh dunia.. ni macam teringin nak jadi mcm remaja liar lain tapi nak secara halal... agak pelik.. n then guna duit mak bapak jugak nak nafkahkan hidup...

Tanpa Nama

i love ummahfilm, baba ali's reminders are full of lessons! =)
by the way, I agree with yamina. whenever u think u r ready, marriage is not supposed to be delayed. there are lots of hikmah in marriage. complete the other half of ur religion by getting married. =) inshaAllah

Salam bro Tawel

Wah tak kawen lg rupenyer bro kawe nih...(ke skrg dah ada info yg saya tertinggal :)

Bab-bab kawin dan cari pasangan nie boleh rujuk ke Saifulislam.com, byak gak tips menarik kat situ..

DAn kalu dah rujuk tu, takkan nak berteori jer..praktikal kena cepat2 sket bro. Hidup lebih bermakna dan mencabar dengan ikatan perkahwinan nie...tak termasuk kawin paksa nooo. Wassalam

Salam juga bro Abu Alfateh. Haha, tengoklah kalau macam dah nak kahwin nanti, bro Abu Alfateh adalah antara Top 100 yang akan tahu dulu!

Ada komen atau soalan?

Setiap komen insya-Allah dibaca kesemuanya. Dibalas jika perlu. Dibuang jika tak berkaitan. Sekian adanya.