Back to home page

Mutiara Qasidah - Imam Abdullah Alawi al-Haddad

02 Ogos 2007 • 8 Komen Cetak Chenta!
I've decided to share this Mutiara Qasidah (Pearl of Qasida) here, so that it can reach many people; native and non-native Malay speakers.




The lyric in Arabic can be read here (unfortunately the translation is in Malay):
  1. Ya Sayyidi Ya Rasulullah
  2. Ya Rabbil Ya 'alimal Hal
  3. Ya Rasulullah Salamun 'alaik
  4. Ala Ya Allah bi Nadzrah
  5. Qad Kafani 'ilmu Rabbi (My favourite!)
  6. Salamun Salamun Kamiskil Khitam
  7. 'Alaika bi Taqwallah
  8. Ya Dzaljalali wal Ikram

As a side note, the texts of this qasida are all derived from the Ad-Durrul Manzhum Al-Jami'i lil-Hikam wal-Ulum that was composed by Imam al-Haddad.

All 8 tracks in mp3 format (128 kbps) are freely available online at Al-Hawi. However I suggest not to download there as I am afraid it might choke and kill the server down. So, please use the link below.

8 Komen Tambah Komen↴

Assalamualaikum w.b.t encik Tawel,
Terima kasih sudi kongsi mutiara qasidah ni, bertambahla sikit ilmu saya...tapi nak tanya sikit, kenapa lambat ye nak play lagu2 dia, kadang-kadang kena tunggu berjam-jam baru boleh main satu lagu.

Tanpa Nama

Wa'alaikumussalam.
Sepatutnya boleh aje. Saya play tak ada apa-apa masalah. Internet lambat sangat agaknya. Kalau tak boleh jugak, cuba empty cache. Dan cuba guna Firefox kalau masih guna Internet Explorer.

Salam. Bagaimana nak dapatkan CD Qasidah ini?

Tanpa Nama

Wa'alaikumussalam.

Saya tidak tahu pula bagaimana nak dapat. CD tu diberikan percuma sahaja. Mungkin boleh usha dekat Masjid Baitul Aman dan Masjid Bukhari.

Tengok peta di sini:
http://www.alhawi.net/peta_ke_masjid.htm

beri alamat pos melalui email ke hak@alhawi.net dan mereka akan hantar CD dengan percuma

Tanpa Nama

Terima kasih atas maklumat tersebut encik anonynous.

Assalamu 'alaikum wr.wb.
Saya di Indonesia juga sudah terima CD Mutiara Qasidah dari www.alhawi.net
Saya terima awal April 2008
Terima kasih Sayid Habib Abdullah
Salam buat pecinta sholawat.

Wassalam

Dapat juga saya download kat sini..walaupun saya sudah mempunyai CDnya..tapi macam mana nak masukkan lagu itu dari Cd ke dalam komputer. Terima ksih banyak banyak ye=)Dan CD itu bole didapatkan percuma seperti mereka yang berkomen itu, dan bukan untuk dijual. Berilah kawan2 atua rakan2 mendengarnya semoga mereka juga berminat=)

Saya amat bersyukur kerana dapat menjumpa website seperti ni..bagus betul website ni!
=)

NisaALhaddad

Ada komen atau soalan?

Setiap komen insya-Allah dibaca kesemuanya. Dibalas jika perlu. Dibuang jika tak berkaitan. Sekian adanya.