Back to home page

Muhammad oleh Martin Lings

18 Disember 2006 • 22 Komen Cetak Chenta!
Saya sedang download audio book Muhammad - His Life Based on the Earliest Sources yang ditulis oleh Allahyarham Martin Lings. Saya guna torrent dan saiz ceramah itu 937 MB. Buat masa ini, ada 2 seeders dan 2 leechers. Average speed yang saya dapat adalah dalam 10.0 kB/s.

Jadi, kalau sesiapa rasa nak download juga audio book ini yang disampaikan oleh Sheikh Hamza Yusuf, sila-silakanlah. Sekurang-kurangnya kita boleh tambah leechers dan seeders. Audio book ini saya baca review memang sangat bagus. 5 bintang.

Jom download!! Get torrent here.

Pautan berkaitan:
- Biodata Martin Lings
- Buku Muhammad - His Life Based on the Earliest Sources

- Torrent client: uTorrent

PS: Bagi sesiapa yang banyak duit, saya galakkan untuk beli CD ceramah tu. Harganya dalam USD 99.95 (bersamaan RM 380). Check it out.

22 Komen Tambah Komen↴

Oh, saya sudah siap download kira-kira 8 jam yang lepas. Dan nampaknya ada 5 seeders (termasuk saya), dan 3 peers.

Haa..cepat2 download. Sementara masih ada seeders :)

Hm, boleh bagitau di mana boleh download, dan mcm mana?

misoSoup

Mula2 dapatkan torrent client dulu: utorrent

Dan lepas tu, dapatkan file torrent:
KLIK

Bila dah download file torrent tu, open utorrent. Dan drag saja file torrent tu ke dalam utorrent. Dan ikut saje lah arahan2 berikutnya.

Kalau tak boleh, silakan tanya lagi, sbb torrent ni mmg agak confusing bagi most people :)

Jazak Allah khayr...
Ok, utorrent dah ada...
Nak dapatkan file torrent tu plak ade masalah. Hm, dia kata the site could be temporarily unavailable or too busy...
Perhaps I should try again later?

misoSoup

Takpe2, boleh download file torrent tu kat sini: KLIK

Extract dulu file torrent tu, dan pastu baru drag ke dalam utorrent. Err..ni guna komputer rumah atau universiti? Kalau universiti, mungkin ada masalah untuk guna utorrent.

hmm.... tawel, kau sure ke ni bukan hak milik zaytuna institute atau alhambra ? diaorang dah kasi permission tak?

sms

Alhamdulillah, i got home and the downloading is done! :)

Hm, sblm ni when u mentioned about the audio book Muhammad - His Life Based on the Earliest Resources, i didnt realize tht it is actually the same cassette collection that my sister gave(or maybe lended? ntah!) to me b4 she went back to M'sia.

Bila dah 'play' baru lah tersentak, "Eh, mcm kupernah dgr ini ceramah" . Bila double check, mmg yg sama! :)

The 24-cassettes collection tu mmg x habis dgr lagi, berikutan walkman yg sudah bertahun2 berjasa tu sudah semakin uzur. So alhamdulillah that i get to download this mp3 version. And thank you for linking, and giving the mini tutorial.

Hm, sekadar nak share pasal ceramah-sharing ni...

My sister and I used to share our collections. Knowing tht the scholars having their ceramahs recorded not for the sake of profit, but rather for da'wah, tht is to make the knowledge more accessible to ppl (bearing in mind that this too consumes a lot of money). My sister and I had agreed to share our money in buying these stuff, on the conditions tht we make it a point for each of us to make our sincere [1]donation to support the scholar (eg, kalau Sh. Hamza Yusuf, boleh donate ke Zaytuna, Sh. Muhammad mungkin boleh salurkan ke shaykhibrahiminstitute etc) and most importantly, by making [2]Du'as for the scholar and the Deen.

There's also this one brother who offered to transfer nearly 80GB of his ceramah collection by various scholars (eg Sh. Muhammad al-Ya'qoubi, Sh. Hamza Yusuf, Sh. Abdullah bin Bayyah, Habib Ali Al-Jifri, etc) to my hard disk.
So i asked "X pe ke pass2 free mcm ni? Bukan ke ceramah2 ni ada yg dijual?"
And then he replied saying that the brother whom he met at one of the liqa's who gave the collection to him even mentioned for him to pass it to other ppl tht he thinks will benefit out of it(benefit in terms of knowledge and practice, not material of course ;)). Jgn lah sampai selambe main jaja barang free tepi jalan. No, definitely not for something as precious gems as these.

Well that's the best tht both of us can do so far. We seek Allah's forgiveness for any of our unjust doings, or anything tht portrays or leads us to ria'. Astaghfirullah.

Allah knows best.

Wassalam.

misoSoup

Oh, bisa sungguh pertanyaanmu itu wahai SMS. I shouldn't really justify my action. Dan aku dah bagitau awal2 bagi sesiapa yg byk duit supaya beli CD tu. Bagi aku, ceramah ni sangat bagus. Tapi aku tak rasa semua orang mampu (dan juga terfikir) akan beli ceramah ni bila melihat harganya yang mencecah USD 100.

It's a big money, even for American, and for average Malaysian, lagi mustahil le mereka akan beli. Dari mereka tak dengar langsung (sebab tak mungkin akan beli), bagi aku lebih baik download sahaja. Some people my find this argument is quite silly. After all, up to you.

Dan satu aje yg buat aku terfikir. Why bother to make 24 CD audio set yang akhirnya menyebabkan harganya melambung ke USD100, padahal kesemua isi ceramah tu boleh dijadikan format mp3 dan kemudian dimuatkan ke dalam 2 CD 700 MB atau pun ke dalam 1 DVD 4.7 GB sahaja. Kalau buat macam ni, cost of production can be cut up to 90%. Kos mentah pengeluaran satu CD audio tu surely less than 5 bucks jadinya. And most people can afford to buy that!

tawel, aku stuck kat 14.1% ... xde seeder dah

aku dh bukak kom 48jam...

sian aku...

thanx.. aku dah habos download.. semalaman jer.. nanti aku seed balik.. pasal nak kena tutup komp ini malam...

Tanpa Nama

MFR, apasal lambat benar kau nak siap? Adakah kau pasti tiada firewall yang block port untuk torrent client tu? Aku dah keep seeding agak lama ni ha.. Siapa2 yg dah habis download tu, jangan le terus tutup. Keep it open lama sikit. Kesian kat orang2 cam MFR ni..hehe..

Btw, dah berapa peratus skg ni? Aku tgk skg ni ada 5 seeders dan 4 peers. Dan aku hanya connect ke 2 peers aje. Dan tak nampak pun IP address Jepun. mana kau nyorok??

Bagi sesiapa yang sudah download, just simpan rasa bersalah dalam hati. Huhu~saya pun rasa bersalah jugak sebenarnya ni. Apa pun, doakan kebaikan kepada Sheikh Hamza Yusuf dan juga Alhambra team.

http://i11.tinypic.com/2uq12xd.jpg

http://i10.tinypic.com/2mdffic.jpg

http://i14.tinypic.com/2dhgrw0.jpg

http://i14.tinypic.com/4912qtx.jpg

http://i12.tinypic.com/29qgjmx.jpg

http://i18.tinypic.com/4bhpr2f.jpg

mungkinkah sbb aku pakai bittorent? dan bukan utorrent?

Aku rasa firewall kau dah block bittorent. Guna aje utorrent. Dan skg ni aku nampak someone from Toyama sedang download dari aku. Engkaukah itu MFR? Hehe..tahniah kerana menggunakan utorrent :D.

Dan cuba tengok GAMBAR NI. Kau punya warna apa? Make sure hijau. Kalau icon lain yang keluar, maknanya maybe kau ada masalah firewall.

tawel: sorry bro, aku tak berniat nak "membisakan" soalan aku tu. besok kau dah jadi surgeon ke, specialist ke, kau beliler dua tiga puluh set kasi2 kat orang. aku book satu ok? :)

misosoup: you might want to check out syaikh Faraz's comment on this matter (copyright, zaytuna, etc.) at sunnipath

sms

sbnarnye aku dh mula tak paham firewall kom aku.. baru2 ni kom aku dihack oleh musuh2 aku..

jd aku dah donlod byk firewall dan antivirus..

pastu aku dh mula buang beberapa antivirus lama.. pastu kom aku byk file yg ntah mcm2... tak sempat nak susun dlm folder..

dan akhirnya aku tak dapat nak menghijaukan gambar ni

teringin juga nak download, tp kalau aku download, 2 minggu baru siap, maklumlah, sini punya tahap kelajuan tak siapa boleh tanding.. he he

nak tanya... mmg ada 'hissing sound' ker kat file2 audio tuh?

Tanpa Nama

Sms: Ya..insyaAllah. Eh, apa pandangan kau dlm quote ni? "Perhaps on the rare occasion pursuing the right course demands an act of piracy; piracy itself can be the right course."

MFR: Sah firewall buat torrent kau terhenti. Firewall akan buat torrent kau fully stop atau slow download.

Anonymous: Ye, mmg ada hissing sound. Hehe.

Ibnulfaridh: Kalau sehari satu, no problem. Ada 48 files ceramah. Jadi 48 hari la baru lengkap. Hehe, amacam?

tawel: hmm aku tak ingat syaikh faraz cakap macam tu, dah lama aku bace bab ni, tak ingat lak quote kat atas.

anyhows bab ni memang controversial sikit di antara ulamak kita.

sms

salam tawel,

ape kabar ko? rasa-rasanya ko boleh rapidshare kan x? kalau tak berkesempatan takpe je. aku pun 2 kali 5 mcm ko. Kering.

IK

Salam juga IK. Tapi IK mana ni? Belfast mari ka? Hehe.. Rapidshare mmg boleh, tapi den tak larat le nak upload sampai 937MB. Kau tak boleh guna torrent ke?

Btw, kering takpe, jangan sampai kemarau :D

Ada komen atau soalan?

Setiap komen insya-Allah dibaca kesemuanya. Dibalas jika perlu. Dibuang jika tak berkaitan. Sekian adanya.