Back to home page

MalaysianMuslimBlogs [dot] com

22 Disember 2006 • 24 Komen Cetak Chenta!
This project is now defunct. Reasons?
  • Time constraint.
  • MalaysianMuslimBlogs is powered by evoTopsites engine. This engine has not been updated for 2 years. So you know, it is so vulnerable to automatic spamming. Again, I just have no time to deal with it everyday ;)

MalaysianMuslimBlogs.com baru sahaja saya siapkan beberapa jam yang lepas. Dan dengan ini saya pun mahu mempromosikannya (ish2, segan sebenarnya nak promote). Maka, bagi sesiapa yang berminat, silalah daftar blog anda hari ini juga. Jangan tunggu esok!



Button yang mengalami krisis identiti.

Buat masa ini, button masih dalam versi beta. Saya masih tiada idea untuk buat rekabentuk button dan otak saya juga agak penat sekarang. Tunggu masanya, nanti muncullah button yang lebih molek dan bersesuaian dengan tema MalaysianMuslimBlogs.com. Kos operasi laman web ini pula akan dibiayai oleh Google Ads. Google Ads adalah iklan rawak yang muncul berdasarkan contents of the site. Jadi, mungkin akan muncul beberapa iklan yang agak offensive (seperti laman web Kristian). Saya sudah pun block beberapa iklan seperti itu.

Antara ciri-ciri utama:
1) Ranking adalah berdasarkan unique hits per day. Contoh untuk lebih mudah faham: "Katakan Blog X mendapat 100 unique hits per day. Blog Y pula sekadar 30 unique hits. Dan keadaan begini berterusan selama 7 hari. Dengan ini Blog X akan mendapat nombor 1, dan Blog Y pula nombor 2, selama 7 hari itu. Katakan pada hari ke-8, Blog X mendapat 50 unique hits, dan Y pula 80 unique hits, maka Y pula yang akan mendapat kedudukan pertama."

2) Perubahan ranking adalah lebih dinamik dan segera. Contoh (rujuk X dan Y di atas): "Apabila Y sudah mengatasi X, maka perubahan ranking berlaku pada masa itu juga. Dengan cara ini, ranking bagi semua blog akan kerap berubah, dan ini semestinya lebih mengujakan!"

3) Blog banner yang mendapat ranking 1-10 akan terpampang di muka hadapan MalaysianMuslimBlogs.com. Maka ciptalah banner yang menarik :)

4) Dan ranking pada button akan terpapar dari angka 1-100. Maka rebutlah takhta Top 100!
Selamat menyertai!

24 Komen Tambah Komen↴

Tawel, kenapa ranking tuh reset mengikut waktu Ireland? Kan MALAYSIAN MUSLIM BLOGS..huhu. IKut waktu Malaysia lerr.. Atau benda ni masih dalam proses pembaikan?

Kalo begitu, harap2 dipertimbangkanlah ye..

Tanpa Nama

jangan lah berhenti menulis tawel.. love ur writing...

UKmedic

Faqir, sudah diubah setting nya. Tak tahulah ok ke tak :)

Ukmedic, bukan berhenti menulis. Tapi cuma berehat sebentar. Tawel Sensei will strike back someday.

Tuai padi antara masak,
Esok jangan layu-layuan,
Intai Tawel antara nampak,
Esok jangan rindu-rinduan.

Ye..sayonara :)

tawel,

yg bergambar dgn ko tuh anak abg kat glasgow kan? anak dia lelaki tapi sebab tak potong rambut nampak cam perempuan.. awal2 masa jumpa dulu serius ingatkan girl.. rupa2nya lelaki.. hehe..

lupa lak nama abg tuh.. tapi, isteri dia belajar kat edinburgh univ.. betul tak?

ukmedic

Yup, anak sorang abg kat Glasgow. Rupa2nya kau pun penah jumpa adik ijaz tu ye? Adakah kau juga ahli Ijaz Fan Club? Hehe.. Aku pun lupa la nama abg tu. Tapi tak pasti pulak isteri dia belajar kat mana.

Kau ni pulak kat u mana? Edinburgh ke?

aah, kat edinburgh.. hehe

ukmedic

tolong jgn buang blog saya... saya masih bercuti.. kat sinih internet dial up sahaja so saya tak boleh nak letakkan code html tuh dalam blog saya... harap tawel faham...

Tanpa Nama

Ukmedic, aku pernah jumpa kau kat edinburgh ke? Anonymous, takpe2 jgn risau. Takdenya saya nak delete camtu aje :)

akhina tawel sensei aku dah tulis jawapn soklan mu tuh. tgk le carik sendiri. buleh join ke ni?

salam. camne nak wat banner eh? anyways, eidul adha mubaraq!!!

Terima kasih Champ! Salam juga kak Mardiah. Camne nak buat banner?? Hmm..camne nak terang ye. Akak bagi aje la gambar apa yg akak nak guna, nanti saya tolong buatkan. Boleh?

ooyeke.. hm, taktau pon nk letak gambar ape; tp akak try lah bg awak gambar nie, walaupun cam takde kaitan dgn tajuk blog. hehe... tlg buatkan eh. mekaceh, susah2 saje.
http://yg.fallen-eminence.net/submissions/11momo13/cute.gif

kalau blog yang bukan blog bley masuk ka? mcm frensetr ke, multiply

Tanpa Nama

Kak Mardiah, ada gambar lain tak? Saiz gambar tu besar la. Lebih dari 40kB. KAlau takde, saya buat sendiri aje. Haa..boleh ke?

Cik anonymous, apa2 jenis blog boleh masuk. Frenster, multiply, blogsome, wordpress, typepad, ape2 aje la.

TApi boleh atau tidak, sebenarnya lebih banyak bergantung sama ada boleh customize HTML atau pun tidak. Setahu saya, Friendster blog tak boleh customize HTML. Jadi, tak bolehlah nak install code untuk MMB.

ooyeker.kalu camtu, buat je lah macam mane pun. hehe, tq ye.

Tawel, vote button tu tak lawa la. kasi la font size nombor ranking tu besar sket. kalo kecik sangat, org tak notice pun kita dpt ranking tinggi.. :P

ni senarai ads yang patut kau block (courtesy of MENJ):

4stepstogod.com
50webs.com
aboutahmadiyya.com
ac.uk
accdatbooks.com
aiht.edu
aish.com
alpha7omega.com
anointed-one.net
apologeticspress.org
apostolicsermon.com
atdmt.com
becomingachristian.com
believers-online.com
best4sites.net
betterhuman.org
biblelandshop.com
bibleone.org
bibleprophecyendtimes.com
biblestudyhour.com
biblestudyhour.net
bibletoday.com
bibletruthkeys.com
biblicalunitarian.com
bjnewlife.org
blogspot.com
bloodofgod.com
bookcloseouts.com
buddhistthought.org
buildingchurchleaders.com
c4rpme.org
calledtobefree.com
catholiccupid.com
chrestos.com
christchurchreformed.com
christian-friends.co.uk
christianbibleinfo.com
christianfreedom.org
christianhistory.net
christianintro.net
christianityinstitute.org
christianitytoday.com
churchoftheholytrinity.org
clydepaton.org
co.za
coffeehousetheology.com
cohit.com
cross-tav.net
crystalcorners.com
csdadventistchurch.us
danandlouie.com
dansfriends.com
digitalearning.com
dotdragon.com
downwithreligion.com
doyoubelieve.org
dr-papke.de
druze-girl.com
ebuddhism.com
ellisskolfield.com
enewhope.org
evangecube.org
evangelicaloutreach.org
everyhomeforjesus.com
expert-expert.com
faithclipart.com
fallofislam.com
ffoz.org
fig-3.com
find-life.com
finditonline.ws
freebiblesoftware.com
getbestinfo.com
gettingoverjesus.org
gnmagazine.org
god180.com
godlovessailors.com
godlovessoldiers.com
godlovestheworld.com
godsolovestheworld.com
godstruthfortoday.org
goodmessage.org
goodnewspublishers.org
gothomepages.com
gracecomm.org
gracehead.com
growfaith.com
gxpministries.com
gxpministries.org
gycu.org
gzmconline.com
hidden-advent.org
highergroundonline.org
hometemple.org
housechurchnetwork.com
ibibleverses.com
incrisis.info
info.com
infoscouts.com
israeltalisman.com
jcsm.org
jeevansathi.com
jesus-institute.org
jesusandtheworldcup.com
jesuscampthemovie.com
jesuschrist.com
johram.com
justbegood.net
kamr.org
kortrightchurch.org
leadershipjournal.net
letsdiscussjesus.org
lettertogod.net
lifelineprinting.com
lifesgreatestquestion.com
livelikejesus.com
livingfaithbooks.com
maoula.com
maranathaglobal.com
meant4more.com
mequarterly.org
messagestohumanity.com
messianic.biz
messianicbible.com
missionbooks.org
moonlightsales.com
mormonsites.org
neverthirsty.org
nostradamusonline.com
oasisoutreach.org
ofpromisesandpreviews.com
omega-discipleship.com
oneyearbibleblog.com
org.uk
oursweb.net
pantheism.net
parkwoodbaptistchurch.us
passionofchrist.com
pastorworldtv.com
person.com
pixel4jesus.com
pottstownbiblechurch.org
preachitaudio.com
presbyteriansforpeace.org
prohosting.com
qodesh.info
rccgtopsa.com
realtruth.org
releaseinternational.org
rosh-gadol.com
royalreignpub.com
sacredhearthistory.com
saveoursoul.org
scienceofmagic.com
searchguide.biz
simplysharejesus.com
soulwinners.biz
spiritlessons.com
spiritualchristianunity.org
spreadtheword.com
ssfb.net
stacistory.com
storesonline.com
swrb.com
tablescraps.com
taketheheavenquiz.com
talkjesus.com
teachingfaith.com
teachtochangelives.com
teleiosministries.com
terrameditations.com
thankfulgiving.com
theearlychurch.com
theholyspirit.com
thejewishwoman.org
thercg.org
torahsearch.com
tractionsoftware.com
trinitytruth.com
truelocal.com
truthinlove.com
truthnet.org
truthonthenet.com
tunu.com
uniquegiftcenter.com
universalistchristians.org
virtualchurchofchrist.org
wbschool.org
wellspringministry.net
westpointchurch.org
whyjesusdied.com
wonderfulworldtomorrow.org
wrongbible.com
www-jesuschrist.com
y-jesus.com
yshua.com
ywamsalem.org
zaadz.com
zionstudies.com

Tanpa Nama

Mekasih Tuan Bangku!! Mudah kerja aku. Alamak, tak lawa ke vote button tu? Tu la..masa aku cari idea takde sape nak tolong sumbang. Bila dah siap, haha..faham2 aje la (PS: Berkerja bersama aku, bukannya kerjakan aku :p)

hmm kalau nak mudah design dan lawa, buatlah design contest.Barangsiapa yang menang, namanya(blognya) akan terus melekat di MMB heheh. cadangan jer

Bro tawel kalau penat tulis "HEAVY" amat sesuailah tulis yang santai santai.

Cth "main layang - layang membangkitkan semangat pejuang"

Sajak ker, drama ker, script rancangan radio ker

btw tahniah atas usaha murni MMB ni.
Im loving it :)

dhuat
http://kaset79.blogspot.com

Tanpa Nama

Mabruk buat antum,

Moga makin berkembang dakwahnya. It was great on it's own way..Blog2 yang berpotensi and have comes with it's own idea baru org tahu. BarakAllahulakum

nai

Terima kasih Nai :)

Terima kasih juga dhuat. Tapi kalau nak buat contest tu, cam grand sgt le pulak. Hehe..takpe2..nanti insyaAllah dapatlah idea utk buat logo tu. Yup, mungkin saya akan selang-selikan juga dgn tulisan yang tak berapa heavy cam bang dhuat ckp tu.

Mohon tunjuk ajar.

Salams Tawel! Mat saleh ni di Malaysia boleh join tak?

Also, how do you use the ad list to block google ads on your own site? I'm a bit embarrased when christian ads show up...

Salam to you too Bin Gregory! Because you are a Muslim + Mat Saleh + tinggal di Malaysia, so I had revised the rules to join. And now the first rule read as:

You must be a Malaysian Muslim. 'Malaysian' is defined in context of citizenship or residency.

Therefore, you're eligible and warmly welcome..well, you write many Malaysian stuffs anyway.

To block unwanted ads, go to AdSense Setup tab, and then choose Competitive Ad Filter. You can use the list above. However, what confuse me is why blogspot is in that list.

You can use mine as well. This list also include some scam websites:
4stepstogod.com
anotherfriend.com
bbwdatefinder.com
bookstore.kfa.org
catholiccupid.com
christianitytoday.com
christianitytodaylibrary.com
communicationcenter.cc
dailyguideposts.com
datingbuzzireland.com
datinginireland.com
doyoubelieve.org
freakyarts.co.uk
freebiblesoftware.com
georgefoxwritings.com
globalmediaoutreach.com
godlovestheworld.com
godsolovestheworld.com
indonesiancupid.com
infidelitytips.com
jendireiter.com
jesuschrist.com
lifesgreatestquestion.com
match.com
meetic.co.uk
metadynamics.net
newsparade.com
onfirewithdesire.com
outrageousmastery.com
paidsurveysonline.com
plentyoffish.com
prayerpower.com
rabodirect.ie
relevantstore.com
sacredpassage.com
salvationthrujesus.com
the7greatprayers.com
thinkall.com
thoughts-about-god.com
tybro.com
ublove.com
wbschool.org
whereheartsmeet.com
wonderfulworldtomorrow.org
y-zine.com/whyjesus.htm

Thanks a lot on both points. Running off to sign up now...

Ada komen atau soalan?

Setiap komen insya-Allah dibaca kesemuanya. Dibalas jika perlu. Dibuang jika tak berkaitan. Sekian adanya.