Back to home page

صلى عليك الله - Solla 'alaikallah by In-Team

22 Januari 2008 • 17 Komen Cetak Chenta!
A bouquet of thanks to my best friend ever for providing the lyric of Solla 'alaikallah in Arabic and the translation in Malay. Unfortunately IMHO, the translation is not poetically beautiful yet and some lines are not translated accurately. So it might bring confusion to some people, therefore it will remain unpublished.

Anyway, I am a total n00b in video editing and this is my first time I do hardsubbing. My apologies for any shortcomings. The mosque you see in the video is Masjid Nabawi.





Lyric صلى عليك الله

صلى عليك الله يا عدنان عدنان
يا مصطفى يا صفوة الرحمن رحمن
الحمد لله الذي أعطاني أعطاني
هذا الغلام الطيب الأردان أردان

قد ساد فى المهد على الغلمان غلمان
أعيذه بالبيت ذي الأركان أركان
حتى أراه بالغ البنيان بنيان
أنت الذي سمية في القرآن قرآن

أحمد مكتوب على الجنان جنان
صلى عليك الله في الأحيان أحيان
أحمده في السر والبرهان برهان
حقا على الإسلام والإيمان إيمان

أحمده في السر والبرهان برهان
حقا على الإسلام والإيمان إيمان
يا ربنا بالمصطفى العدنان عدنان
اغفر ذنوبي ثم أصلح شأني يا الله

Download This Video

1) A hardsubbed version (23 MB). If you want to upload the video at other video sharing sites, use this version.

2) A softsubbed version (22 MB). This is especially for people who have plenty of times in their hands and want to hardsub the video with their own custom subtitle (like supplementing the lyric with your local language). Don't forget to download the subtitle file (.srt).

17 Komen Tambah Komen↴

Assalamualaikum. Kebetulan, saya pun baru je siapkan satu video klip semalam. Boleh kita saling berkongsi tips, kan?

assalamualaikum....

bila tengok klip video ini mengamit kerinduan yang amat sangat pada RASUL ALLAH S.A.W dan madinah serta mekah. Tahniah pada akhi tawel, sebab sertakan sekali dengan lirik, so boleh lah renung balik. terima kasih. jzkk.

moga ALLAH mempercepatkan dan mempermudahkan kita-kita yang tak pergi lagi haji untuk pergi haji&pergi juga ziarah mekah&madinah walau diusia muda,amin

-terpenjara dlm hutan dunia...

wassalam

Tanpa Nama

Wa'alaikumussalam. Rdhanz, apa salahnya.

Anonymous, moga-moga dipermudahkan :)

assalamualaikum..
saudara tawel, ini pertama kali saya post comment dalam blog saudara walaupun sudah lama mengikuti perkembangannya. tahniah kepada diri sendiri saya ucapkan :D

saya doakan segala urusan dan perancangan saudara dalam usaha membina " masjid" Allah dipermudahkan. untuk pengetahuan saudara, saya sempat membaca line Pssst saudara semalam.:P
kenapa dah tak ada hari ini? hehe..

uNs.Azhar

Wa'alaikumussalam uNs.Azhar. Tahniah jugaklah sebab dah tak menyorok. Ramai sangat yang menyorok sebenarnya. Hehe..

Eh, bila masa pula saya yang nak mendirikan masjid ni? Psst tu sebelum saya buang, adalah ucapan untuk kawan saya tu. Tapi bila fikir-fikir balik, saya tak minta kebenaran dia lagi untuk buat ucapan tu secara rasminya di sini..hehe. Camtu le.

Sekali lagi cakap, saya bina masjid lambat lagi ;)

assalamualaikum.. saya rasa pada rangkap ketiga di baris yang ketiga macam silap je.. pada kata ahmaduhu fi sirri wal qurani.. yang tepatnya apa yang saya nampak wal i'lani.. wallahua'lam..

@Amizan, wa'alaikumussalam. Terima kasih atas pemberitahuan. Bila saya dengar semula elok-elok dan menyemak semula lirik lagu (versi transliterasi) yang dinyanyikan In-Team ni, sebenarnya bukan القرآن mahu pun الاعلان. Tapi البرهان.

Dua baris terakhir dalam rangkap ketiga tu diulang 2 kali.

syahdu sangat saya dengar klip video ni. tapi x tahu makna. sape ada translation dalam BM? plz..

Tanpa Nama

ingin tahu makna sbalik lirik ini. terima kasih...

Tanpa Nama

Ada masa dan kesempatan, insyaAllah muncullah maknanya di sini.

apa ni...takkan takde sorang tau makna??
malu kat malaikat la baca tak tahu makna..
ni aku translate perenggan paling atas ngan paling bawah pakai online translator+google.(walaupun aku langsung tak tahu arab,dapat gak cuba pahamkan sikit)
[lirik bukan seratus peratus tepat.]
-----------------------------------

Allah bless you,the settler,
the chosen,choice of Ya - rahman,
all praise to Allah/ who gives me/
this/the lad(boy)/the scent(of)/al-ardaan

-prenggan akhir-

praises him in/ the secret/the land/become easy /(to)be devoted
really on /the islam/ the faith
xxxxx(gagal translate)
forgives/ my guilt/ then/ good matters/ ya Allah

--------------------

aku cuba pandai2 translate:

Allah merahmati mu,yang menenang.
yang dipilih (dari pelbagai) oleh Ya- Rahman.
Segala puji bg Allah s.w.t yang memberiku
budak ini yang baunya al-ardaan(ini tak tau)

------------

Pujian bg-Nya,rahsia tanah menjadi senang bekerjasama,
Benar-benar dalam Islam imanku,
xxxxxx
maafkan dosa-dosaku dan gantikanlah dgn kebaikan ya Allah...

-----------------------------------
xxxx so lagu ni syukur kepada tuhan atas pemberian anak/takdirnya dalam Islam/ dan rezeki sebenarnya..macam tu la...sapa yang takde anak/bujang kalau korang baca ada la pakcik arab gelakkan agaknya... xxxxx sekian.

Tanpa Nama

Assalamualaikum, saya memang dah lama cari lirik lagu ni, website ni je yang ada. Ada satu lagi lagu yang saya cari, tak tau lah ada ke tak lirik dia. Tajuk lagu ialah Salamun A'laika. Tajuk album ialah untukmu rasulullah by nada murni. Lagu tu semua dalam bahasa arab. Dah lama cari lirik kat internet tapi tak jumpa. Boleh tolong tak?

Terima kasih =)

Hamba Allah

ada tak lirik lagu ni dalam rumi?

ZB.

salaamun 'alaikum...
ustaz, ana mau tannya, syair yg itu kira - kira ini termasuk dalam buhur (البحور الشعرية) apa ya?

abdullah

Salam, ingat nak copy lirik tapi takde baris so tak jadi..minta tolong upload lirik yang ada baris boleh tak?

Tanpa Nama

maksudnya:

Allah telah berselawat atasmu wahai pemuda adnani, wahai mustafa manusia ikhlas/ suci/ luhur lagi penyayang. segala puji bagi Allah yg telah megurniakan pemuda yang baik lagi pemurah ini. Dididik dan dimuliakan sejak dari dalam buaian, Dilindungi di kaabah baitullah yg mulia. sehingga ia meningkat dewasa. Engkaulah yg disebut didalam al quran, Ahamd perkataan yang tertulis di syurga firdaus/jana.
Allah sentiasa berselawat atasmu sepanjang masa (tanpa hentinya). Terpuji secara sembunyi mahupun nyata (teran-terangan). Tetap teguh atas kebenaran islam dan iman. Wahai tuhan kami dengan berkat Mustafa pemuda adnani. Ampunkanlah dosaku dan perbaikilah kebuntuan akalku

terima kasih tanpa nama atas makna yg dikongsi

Tanpa Nama

Ada komen atau soalan?

Setiap komen insya-Allah dibaca kesemuanya. Dibalas jika perlu. Dibuang jika tak berkaitan. Sekian adanya.