Back to home page

Pulitzer Prizes Photographs

19 Jun 2007 • 15 Komen Cetak Chenta!
Saya mahu menulis sesuatu tentang perang. Tapi tidak tahu bila. Buat masa ini, hanya mahu memaparkan beberapa keping gambar berkaitan peperangan yang memenangi Hadiah Pulitzer pada tahun 2004 dan 2005 bagi kategori Breaking News Photography.




After a decade of uncertainty, Mohammad Bakar Whathiq is finally able to mourn his brother, a political dissident, discovered with others in a mass grave outside Baghdad. Long after his capture, the evil inflicted by Saddam Hussein on this countrymen will continue. (Photo by Cheryl Diaz Meyer)


Walking past the bodies of Iraqi soldiers, a member of the 3rd Brigade Combat Team asks quitely, "Why do we do these things to one another?" (Photo by David Leeson)



Standing proudly, 10-year-old Uniss Mohammad Salman was among students returning to Al Amtithal Elemtary School, one of the first in the city of reopen after the invasion of Baghdad. (Photo by Cheryl Diaz Meyer)



Caught in crossfire from the 3rd Intantry Division fighting through Northern Baghdad, a woman huddles in an open ditch with two terrified and bloodstained children. (Photo by David Leeson)





Baghdad - An Iraqi man celebrates atop a burning U.S. Humvee after an explosion that destroyed a building and set four Humvees on fire, killing at least one U.S. soldier. (Photo by Muhammad Muheisen, April 26, 2004)



Baghdad - The mother of Samah Hussein grieves over the body at a Baghdad morgue. The boy was among 12 people reportedly killed by a suicide car bombing outside the U.S. military's Camp Cuervo. (Photo by Samir Mizban, June 13, 2004)



Baghdad - Mohammed Saleem, 18 months, lies in a coffin at a Sadr City morgue. Relatives said the boy and four other family members were killed in their car when U.S. forces opened fire overnight. (Photo by Karim Kadim, June 6, 2004)



Ramadi - U.S. Marines pay their respects at a memorial service for 1st Marine Division Combat Photographer Cpl. William Salazar, 26, at Camp Blue Diamond. Salazar, of Las Vegas, Nev., was killed in action in Anbar Province. (Photo by Jim MacMillan, October 18, 2004)



Filem Perang

Tak semua orang suka tengok filem berkaitan peperangan, lebih-lebih lagi perempuan. Apa pun, ini 5 buah filem yang memberikan kesan mendalam kepada saya untuk melihat kesan-kesan peperangan kepada majoriti manusia sejagat. Hatta wanita juga mungkin akan menggemarinya.


1) Grave of the Fireflies (TV live-action) | IMDB Rating: 7.4/10 | Download torrent














2) Grave of the Fireflies (anime) | IMDB Rating: 8.1/10




3) Letters from Iwo Jima | IMDB Rating: 8.3/10




4) Flags of Our Fathers | IMDB Rating: 7.3/10




5)
Schindler's List | IMDB Rating: 8.8/10

15 Komen Tambah Komen↴

seme filem dah dilihat..

rating aku
1.Schindler list
2.Grave of fireflies(TV)
3.Iwo Jima
4.Flag of our father
5.Animasi Grave of Fireflies.

filem lain
Hitler:Rise of evil
Sophie Scholl: The Final Days
Der Untergang (The downfall)
Braveheart
The patriot

hanya pernah tengok satu sahaja: Grave of the fireflies (anime version). Suka lihat hasil kerja Studio Ghibli :).

Kalau aku pula, no 1 = Grave of the Fireflies (TV). No 2 = Letters from Iwo Jima.

Yang lain-lain tu lebih kurang sama aje ke'best'annya. Terima kasih untuk list filem-filem perang yang lain tu.

Not strictly a war movie, tapi Hotel Rwanda best gak! ;)

Imran Idris

salam... dahsyat....gambar smart... tapi sadis je tgk....dan buat org naik berang..... 'ala kullihalnya... musuh2 Allah ni, tak lama.... Allah dah sebut janji2nya.... Allah itu bukan macam manusia yg suka mungkir janji..... janji Allah pasti benar.... salam...

aku suka menumpukan kepada filem-filem perang era hitler dan perang dunia ke dua.

antara perkara menarik yang berlaku dalam perang dunia kedua adalah penggunaan teknologi kapal terbang (perang udara) pertama padahal penciptaan kapal terbang baru lagi.

jerman dilihat bijak memanfaatkan teknologi. oleh itu persaingan memanfaatkan ilmu sains dan teknologi untuk perang telah memperlihatkan bencana ke atas tamadun manusia.

antara anime yang menunjukkan jelas bagaimana sains dan teknologi dalam aliran pemusnah telah disalahguna oleh para politikus dan pentaksub ideologi,adalah filem stimboy.

lain-lain filem yang disenaraikan di atas semua aku dah tengok.

dan kebanyakan filem selalunya berpropagandakan sudut-sudut kebaikan bangsa mereka,dan tuntutan keamanan dunia.

contoh filem perang dunia kedua yang berpropagandakan yahudi nyata adalah yang bertema halocaust adalah seperti filem Fateless.

dah lama aku nak ulas semua filem-filem perang ni, tapi banyak sangat benda nak diulas dan dikaji. kesian biasiswa rakyat pada aku untuk aku belajar engineering tak dijalankan. cis..

aku silap taip .. bukan stimboy.. tapi steamboy.. cis..

ohh.. aku silap fakta... penggunaan kapal terbang dlm perang yg pertama adalah pada perang dunia pertama.. cis..

salam sensei, kefhaalak?
i haven't got d chance of seeing any of those movies yet. or else, avoiding the chance to see them. i usually can't stand seeing things concerning violence. movie2 yg sensei list tu ok tak for a budak like me?(hehe) quite interested in grave of fireflies..

castle in the sky?

schindler's list
band of brothers (aku suka bab interview veterans dia)

yg lain, ada yg dah ada yg belum.

Betul ke perempuan tak suka tengok cerita perang? Saya dah pun tengok cerita sedih Grave of the fireflies (anime) yang menyentuh perasaan. Saya mmg suka cerita-cerita keluaran studio ghibli, sebab mempunyai kualiti grafik yang sangat bagus. Gladiator dan Saving Private Ryan pun boleh tahan. Yang lain kat atas tu tak pernah lagi tengok. Kalau ada masa dan duit nak tengok juga.

@muhammad fakhrul razi, biasalah tu kalau filem tu nak tunjuk kebaikan bangsa mereka. Kalau tengok Grave of the Fireflies, kita rasa kesian kat bangsa Jepun. Kalau tengok filem Leftenan Adnan (yang Hairie Othman berlakon tu), kita rasa macam nak siat-siat saja askar Jepun ni. Tapi secara umumnya, manusia tetap tak sukakan peperangan.
Irony: The objective of war is to gain peace.

@Kaamyl: Khabar baik saja :). Grave of Fireflies (TV dan Anime) sesuai untuk sesiapa saja. Kalau yang lagi tiga tu, MPAA (Motion Picture Association of America) bagi rating R (i.e., 18++ sahaja yang patut tengok sebab graphic violence).

@Maisarah & Abadi, minat cerita-cerita Studio Ghibli jugak ke?

"kesian biasiswa rakyat pada aku untuk aku belajar engineering tak dijalankan..."-> haha, aku suke komen nih dan aku setuju sgt. if u are a scholarship holder and u study abroad where internet speed isn't siput, BEWARE!(provided that u like movie)

Band of Brothers ..woahw, yg ni feveret aku tp since yg ni bukan movie aku x letak dlm list mase awal tu.

baru bc mastika julai 2007, pasal Kevin Carter yang menang hadiah utama fotografi Pulitcer Prize April 1994 mati bunuh diri sebab tekanan, dia dikecam hebat pelbagai pihak yg marah krn Carter tak bawa kanak2 tu ke pusat bantuan sebaliknya mementingkan profesion melebihi naluri kemanusiaan hakiki.
p/s:mastika skunk ni bagus:) insaf baca.

maisarah

ni sy nk kongsi list film perang yg bagi sy mmg best & aptut ditonton...maybe x ramai dr sahabat2 yg tau film2 ni... tp tak pe la, sekadar berkongsi.

Lion of the Desert
Paradise Now
Indigenes (Days of Glory)
Kurtlar vadisi - Irak (Valley of the Wolves: Iraq)
Battaglia di Algeri, La (The Battle of Algiers)
The Road to Guantanamo
Savior

Ada komen atau soalan?

Setiap komen insya-Allah dibaca kesemuanya. Dibalas jika perlu. Dibuang jika tak berkaitan. Sekian adanya.