Back to home page

Buku Tetamu

01 Oktober 2004 • 186 Komen Cetak Chenta!
tetamu senja

Kalau rasa rajin nak tulis buku tetamu, sila lah tinggalkan komen di bawah ye. Komen yang mengarut, akan dibuang..hehe. PS: Masih lagi belum dilancarkan secara rasmi.

Sudah pun dilancarkan tanpa sebarang acara potong reben merah. Kepada yang menulis di ruangan ini, saya ucapkan terima kasih dan maaf kalau saya tak jawab. Berdiam pada kritikan, teguran dan pujian lebih selamat selalunya :)

186 Komen Tambah Komen↴

Alhamdulillah...:)...PM mana la yg nak melancarkan Guest Book ni ek..:p..

-Semoga hembusan ini sentiasa menghembuskan apa yang benar, diredhai dan pelapang banyak jiwa insan..keep up the gud work here, never ever give up or stop! -

fetihanum

"..kejarlah redha ALLAH pada amalmu..biar kamu tidak cantik di mata
penduduk bumi tetapi namamu menjadi perbualan penduduk langit.."

fetihanum

i agree with what u say for your latest post on tmnet.
they really suck!

Tanpa Nama

assalamualaikum... selamat berjaya buat brother tawel... moga redho Allah bersama tawel :)

salam.

saya mahu link blog ini, boleh ya?

Do comments Have to be in Malay? *spies a short posted comment left in English* ah, okay, lacking any other indication I'll take that as evidence that seems to suggest that they don't have to be and further that you understand Engli-- wait... that should already have been apparent given the stray word in English in your posts, full phrases and even sentences (more than just fragments)! Right. I think I'm sleep deprived. Not apologizing, just a note of explanation.

Back to point. I think I've finally found a blog worth reading that I'm really interested in following, and even more surprised (at myself) that it's in Malay! Apparently my grasp of Malay isn't That terrible. I could not only see the quality of writing and the command of the language (in the Written form in the least) in your posts but I could understand what was written and I would like to believe that I could follow some of the train of thought or at least grasp some of what was trying to be communicated. And without much difficulty! o.O Wow. Either I'm not as poor and rusty in the language as I Thought I was, or you have such an excellence in your command, style, and flair of writing in this language that allowed even Me to understand and not only that but drew me in!

Big compliments and high praise! At least from my humble but (I assure you) honest opinion... which I regard, "objectively" speaking (that sounds like / is an oxymoron... isn't it?), to be not really worth very much at all. But well. It's all I have to offer and give I suppose, and I'll pretend that it's of Some value (maybe a Malaysian sen or two) because it's coming from me and I'm an individual but I realize that these thoughts most assuredly have probably/definitely been thought before. I feel so unoriginal, lol.

Anyway, maybe I'll go back to sleep now, but first I intend to bookmark this blog (I Will be back, which is why I need to bookmark it now, if I don't I may forget and lose the pathway back, something I'd regret). Strange though... why Don't you have an RSS feed to this blog!? Darnit. You're gonna force me to Actually, Manually check back here every so often for new posts?? LOL. Not that I mind really, just curious if there was a real reason why there wasn't an RSS feed option or is it hiding from me or something?

XD

Salam Lost Fish. Thank you for your comment. Well, I'm a little bit surprised. LOL. Don't worry, most of Malaysian can understand English, so you are free to use it.

So, you understand Malay? It's good to know that. But, do not praise me too much. :) I don't really deserve that. BTW, I usually upadate this blog every 10 days, but that depends on many variables. So, I just add a RSS feed.
http://hembusan.blogspot.com/atom.xml

My last question, how do you understand Malay? Got any Malaysian friends?

To Tuan Tanah, you are free to do so :)

assalamualaikum. maaf saya bukan nak comment tetapi nak bertanya. ada sapa sapa yang bolih jawap, minta tolong jawapkan. kalau bolih kirimkan kepada hajibasiron@yahoo.com.
soalan:mengapa Allah fardhukan tawaf bergerak berputar melawan pusingan jam.

Assalamualaikum...
Bravo! Alhamdulillah... Cerita yang menarik mengenai Padang Jawa. Kampung saya juga tu. Sebuah kampung yang dulunya dipenuhi pokok-pokok tetapi sekarang dipenuhi dek bumbung-bumbung rumah!
Keturunan atuk nenek saya pun antara peneroka kampung ini. Saya membesar di antara pokok2 yang suatu ketika dahulu bersepah sana sini. Trek keretapi adalah antara tempat2 yang menjadi "taman permainan" ketika itu. Dulu saya main rollerskate di tengah2 main road kampung, selama 20 minit baru ada kenderaan lalu. Sekarang, nak melintas kena baca doa takut mati kena langgar! Banyak yang dah berubah. Saya dah tak duduk situ lagi. My mother and relatives are still there. My father's grave is there ... kat bukit tepi highway. I had an interesting experience last 2 years when I visited my father's grave. Because of that I haven't gone back to visit his grave yet. Pengalaman yang aneh di bulan ramadhan yang sampai sekarang tak terjawab... Anyway, good job Tawel (is that your nickname? familiar la.. tapi I tak ingat). Ini adalah sesuatu yang membanggakan dari Padang Jawa. Tahniah!

Tanpa Nama

salam

one request...plz plz send me the audio/video link of ya taybah tha u have. i m dying 2 get it but i cant seem to find it anywhere - not the 1 i want anyway..so plz can u forward me the link where u got it from coz i cant copy and save it from youtube either

thanks alot

Salam to you too. Unfortunately, I don't have the video anymore. I had deleted it. However, you can save any video from YouTube by using this service:

http://www.youtubex.com

Thank you for those who write here :)

:)....assalamualaikum..

Dah semakin lawa dah blog nih....dah ada sentuhan warna warni hehehe....quite lot of improvement here...glad and proud to your blog Tawel, hopefully keep on going and updated..insyaAllah

fetihanum

assalamualaikum....

saya dari raihan amat berminat dengan blogspot hembusan.oleh itu,kami ingin mendapatkan alamat dan no telefon hembusan untuk dihubungi..sebarang maklumat atau pertanyaan boleh dihubungi melalui www.raihan.com ditalian 0362723677 atau alfarafiesyaannur@yahoo.com ditalian 0124274541

syuhada

Assalaam-o-Alaikum Wa-Rahmatullahi Wa-Barakatuhu how are you hope greati think it's great it's awesome what you created but if it would in english it woud be way better so people could understand it no just kidding haha! yeah but awesome work humdulillah Allah bless you!

sister

Assalamualaikum brother tawel,

Thank you for this blog. it contains a wealth of information. keep up the good work.

Have you visited zaytuna institute? if you have, will you share your experiences there?

Looking forward to your reply.

God bless.

Tanpa Nama

Wa'alaykumussalam.

Thank you for your comment as well. FYI, I have never visited Zaytuna Institute. But I really want to go there. InsyaAllah, one day I'll be there to meet many great scholars and teachers.

To Sister, I am more thatn glad to see many English speakers who put up their comments and opinions in this blog. They made some nice suggestion by asking me to blog in English. But, I had made a concrete decision to not blogging in English because I think there are already many good English blogs running by the Muslim out there :).

To Fetihanum, ありがとうございます (arigatou gozaimasu) :D

salam alaik...
masya allah akhi.... a job well done.. my father was the one who found ur blog.. so, i too got interested. i have been searching for this kind of blog. kepingin juga nk buat mcm akhi... tap apakan daya.. so many info... tk sempat nk baca...hehe...
another thing is that, i envy you, u have gone to so many country!! alhamdulillah... dapat melihat dunia..
tapi takpe,insya allah, i too will have the time..
saya kagum dengan akhi... and can you give me the blogs of other muslims around the world who blogs in eng?
teruskanlah usaha yang murni ini:)

Tanpa Nama

Assalamualaikum Tawel Sensei..
Saya kagum dengan isi bermanfaat di dalam blog ini. Harap-harap blog ini akan membuka mata orang ramai dan mengingatkan tentang apa yang benar dan yang salah. Kami semua manusia.

Saya ada satu soalan, mengenai file sharing(peer-to-peer). Adakah ini salah jika dipandang dari syariah? Pada pendapat saya, file sharing(peer-to-peer) telah mewujudkan konsep "pinjam meminjam atau sharing is caring" tetapi mungkinkah juga ia menghampiri prinsip cetak rompak(piracy)?
Ini cuma soalan, tidak langsung saya berminat untuk mengguris hati sesiapa pun. Harap maaf jika tersilap kata.

Wa'alaikumussalam. Terima kasih.

Tentang file sharing and P2P ye? InsyaAllah saya akan menulis sesuatu tentang hal ini. Tapi saya bukan ustaz untuk keluarkan hukum. Cuma mahu menyentuhnya dari segi ethics. Lagi pun saya memang agak berminat dengan dilema isu hakcipta ni. Jenguk-jenguk la blog ni selalu. Atau langgan RSS supaya tak terlepas jenguk bila saya dah tulis tentangnya.

salam,

insyaAllah akan berkunjung lagi ke blog ini, semoga sentiasa di dalam rahmat dan redha Allah...semoga Allah mudahkan urusan anda.

-unforgotten-

Tanpa Nama

salam,

saya minta izin untuk berkongsi article ttg "friendster" bersama rakan yang lain, harap diizinkan.

-unforgotten-

Tanpa Nama

assalamualaikum....blog yang padat dengan ilmu pengetahuan....teruskan usaha anda...

Tanpa Nama

salah satu web yang menarik dan padat dengan info..teruskan usaha.moga Allah bersamamu selalu. i want to link to you..i'm sure u dont mind..thanks..

a great blog!

tahniah encik tawel

i've linked yours to mine..

tak kesah ok?

As salaamu alaikum wa rehmatullah

I was on your youtube page and was watching one of the videos you uploaded. Its called, "Burdah Night - An Evening of Recitation and Praise" and there are three parts. I was wondering if you still had the video and if you can email it to me, I would like to make a DVD out of it inshaAllah.
Please reply back at: geekizm@gmail.com
I will be waiting for your response.
JazakAllah khayr.
-A sister in Islam, MP

M

Salam..
menarik sungguh artikel2 yg ader di blog tawel sensei ni.. memang tabik habislah kat tawel sensei..
sememangnyer btul ajer aper yg dikatakan kat dlm blog ni..
setiap yg tersurat dr kata2 itu mempunyai makna yg tersirat..
rase mmg tak rugi saper2 yg kunjung blog ni.. sy pun sendri dh muler tertarik ngan blog sensei ni..
aper rahsia nya yer?
tawel sensei takder uat buku ker? novel ker? atau aper2 ajer lah bhn ilmiah.. nk jugak sy beli hasil nukilan dr sensei ni..
sy suka dgn gaya bahasa yg sensei gunakan, penuh dgn cara yg tersendri.. yelah namer pun sensei mestilah kena pandai berbahasa kan.. oklah semoga teruskan prjuangan tawel sensei...

biskutz

@Biskutz: Ye terima kasih. Saya tak tulis buku. Tulis blog ada la :)

lor tawel sensei ni.. naper x der tulis buku.. tulislah buku.. gerenti sy belinyer.. tapi jgnlah jual mahal2 jual murah2 ajer udah.. ehehu...(",)

biskutz

slmz..saya amat tertarik dgn artikel2 yg saudara tulis..amat bernas dan munasabah..saya amat berharap saudara akan meneruskn menulis artikel2 sebegini di masa akan datang..saya juga amat berharap artikel2 saudara dpt meniggalkan kesan di dalam diri remaja2 dan belia2 melayu/islam khususnya..saya amat gembira dan kagum untuk mengetahui seorang pemuda islam seperti anda..anda mempunyai jati diri seorang muslim yg baik..teruskan usaha sebegini..kwn baik saya yg telah memberitahu tntg blog ini dan beliau kerap membaca blog anda..beliau juga pernah meniggalkan komen di ruangan ini(bapa beliau yg mendapat blog anda)..sebagai muslimah kami berbangga mempunyai saudara seislam seperti anda..wasalam..drpd sang bayu..

Tanpa Nama

salam, boleh tanya tak? macam mana nak ubah icon yang kat adress kat atas tu? kan kalau blogger kan keluar huruf 'B' kan? macam mana nak ubah bagi keluar icon lain? kalau proses nak ubah tu kompleks, takpe la, taknak buang masa tawel_sensei. kalau senang, harap dapat bagi tipsnya. tq.

@-pie-:
Wa'alaikumussalam. Takpe, senang aje tu.

Tapi leceh la pula nak terangkan guna bahagian komen ni. Jadi tengok tutorial Syahid Zul aje la :D

assalamu'alaikum wb, salam ziarah.

sy dah lama jadi pembaca kat blog saudara towel. seingat sy dalam beberapa tahun lepas sy dah letak link blog hembusan ni di blog sy. sampai la sy tukar blog baru pun sy still letak url blog hembusan ni. maaf sbb tak minta izin utk buat link. :D

apapun, teruskan menulis krn blog ni sangat bermanfaat buat pengunjung2 mcm kami ni.. barakallahu'alaik.

moga ada ramai lg penulis2 mcm saudara towel kat alam cyber ni.

Lawa la blog en.tawel... nak jugak design blog camni... bleh recommendkan mana-mana site utk tutorialnye? thanks!

Tanpa Nama

Salam, nice blog.. Teruskan usaha murni... Saya minta izin linkan blog yang bermanfaat ni di blog saya (dhaif) yang baru lahir.. Syukran.

salam.... antara blog yg berimiah yg pernah aku jumpa..design, layout blog cantik...kreatif..teruskan usaha murnimu...

assalamu'alaikum

masuk blog hang dr e-mail member forward :-) harap hang tak kesah :-) keep bloging :-)

Kak Pah

Tanpa Nama

Assalamualaikum.. :D Cantik design blog anta..

Assalamualaikum,

Salam perkenalan dari saya. Sungguh, terasa rugi kerana lambat mengenali dan menjumpai blog ini kerana banyak kandungan yang bermanfaat. Tambahan pula, penuh dengan grafik yang sangat menarik. Koleksi foto juga bukan calang-calang. :)

Teruskan berkongsi menulis di sini. Insya Allah, akan selalu singgah untuk membuka minda.

Salam.. Nice blog . It`s rare to see such blog that fuse Sacred Islamic Tradition + geek wise advice. Keep on walking on this Path. I pray (as in doa bukan sembah ko) that anybody who walk upon this blog may clear their minds and open their hearts . Ameen.

Wa'alaikumussalam. Terima kasih bagi yang memberikan komen di buku tamu ini :)

Fajar, datang-datanglah selalu. Tapi blog ni tak kerap update.

Y0nd13, Alhamdulillah kau tak sembah aku :D. Now I know you are a geek too. A great find for me, and maybe for you as well!

Salam,

Ramadhan kali ini membuka hati untuk bersuara walau sudah lama menyelusuri blog ini. Alhamdulillah.

Mohon izin untuk link blog ini.

Salam Ramadhan :)

Wa'alaikumussalam Cik Bunga Rampai :)

Pembaca senyap la ni ya? Hehe..silakan link. Salam Ramadhan juga.

Askum..saya Maya dari Tokyo,Japan..saja sementara nak tunggu subuh tadi..surf dan terjumpa blog u..ingatkan u kat Japan sbb guna `sensei`.Best baca blog u sebb banyak informasi berguna..
Teruskan usaha sebab saya dah save link blog u..

Tanpa Nama

apa terjadi dengan malysianmuslimblogspot?

welma

Maya Tokyo, saya minat juga nak belajar bahasa Jepun dulu-dulu. Tu yang terguna 'sensei' :)

Welma, soalan yang bagus tu. Laman tu tengah down. Saya tak berkesempatan nak betulkan apa-apa yang patut, ditambah lagi rumah saya sekarang ni tak ada lagi internet. Huhu..

Alhamdulillah, masih terus berjuang kan Tawel. 'Eid Sa'eed kepada Tawel ya? Tak dapat menyerbu rumah, menyerbu blog Tawel pun jadi juga... =D

Kalau setakat serbu tu, boleh la. Kalau nak duit raya sekali, kena tutup pintu la nampaknya :D.

Assalamualaikum,

Salam Aidil Fitri.

Post yang pertama saya baca mengenai Al-Fatrah, masih segar dalam ingatan. Kiranya sedikit sebanyak menguatkan semangat untuk terus berdiri. Semuga Allah memberi kelapangan di hati Tuan.

Teruskan berkarya untuk dijadikan teman disepanjang perjalanan. Semuga ilmu itu terus menyuburi hati insan yang lain.

Chemekmi

salam incek tawel..
lamer x jenguk blog ni..
wah.. leh langgan eh blog ni..
macam nk langgan jer..
icek tawel.. sy nak minta ijin
nak amik link blog incek tawel yer..
ok.. selamat ari raye..

biskutz

selawat dan salam terus menerus tiada hentinya,
selama hembusan angin mengharumi alam maya,
menyebar sebutan indah mereka semuanya...
(petikan terjemahan kitab mawlid Simthud Durar)

bro, the name 'hembusan' reminds me on these beautiful verses :)

salam...
saya seorang pelajar, dah agak kurang terdedah dengan dunia luar (maksud saya berita). Jadi ada tak laman web yang boleh memberikan info dunia (perang, etc.) dengan tepat.

Wa'alaikumussalam Ahmad.
Belajar kat mana tu? Laman web info dunia atau berita dunia?

Kalau info dunia, kenalah buka ensiklopedia. Mungkin boleh cuba Wikipedia. Tapi kandungan Wikipedia ni kadang-kadang kena berhati-hati kalau nak guna. Kalau nak yang lebih berautoriti, cuba Britannica. Cuma kandungan Britannica tak sebanyak Wikipedia dan sedikit kurang up-to-date.

Kalau berita dunia, selalu saya baca BBC News International. Memang hari-hari buka ;)

Mr. Tawel S.,

" salam. 'Bravo! '.clap.clap.standing ovation. 'Chai yo!'.deserve congratulations.."
- fren @ LFM & lurker.

Aeryn Z.

Assalamu'alaikum
salam kenal...!

Salam,

Mahu betanya, kenapa ruangan mp3 tak boleh di download...exceed bandwith katanya. Saya ingin downlod mp3 ceramag ust hj shamsuri. Kalau kekawan yg lain boleh tolong, minta bagi tahu dekat mana saya boleh download ceramah agama (dlm bentuk mp3) sebab saya nak masukkan dlm ipod

Trimas

hanafi

Salam kunjungan..Saya nak link blog ininya..Thanks..

wah, saya jatuh cinta dengan desain blog ini :)

salam tawel. buat isu pasal cinta pulak?

Tanpa Nama

salam,
1st off all, tahniah sbb blog ni telah menarik minat sy utk jd pembaca tetap..
w/pon hasil tulisan terlampau pnjg, tp setiap tulisan tu mampu buat sy tergelak dan berfikir secara serentak.. :]

aisya

Wa'alaikumussalam aisya. Rasa terharu le pula. Tapi sedih pun ada sebab saya buat masa ni, tak boleh menulis macam biasa. Jadi doakan saya agar diberikan kelapangan oleh Allah untuk menulis selalu :)

InsyaAllah.. :]

aisya

Assalamualaikum.

Saya terpanggil untuk membuat blog setelah menjadi pembaca kepada blog anda dan juga blog seorang lagi penulis (http://satuhala.blogspot.com/) yang banyak membuka mata saya tentang isu-isu yang selama ini saya abaikan.

Blog sebegini buat saya teringin untuk menyumbangkan sesuatu tapi sayangnya saya rasa saya agak 'buta' dlm bidang IT dan tak byk pengetahuan yang mampu saya sumbangkan. Apa yang ada diminda saya hanyalah 'suara-suara biasa' yang terbit dari pembacaan yang agak terhad, pengalaman sendiri dan teman-teman yang bercerita.

Ermm... malu jugak untuk bertanya, tapi saya rasa saya tak mahu sesat dan teraba-raba satu ilmu yang saya rasa penting untuk saya tahu bila menyertai dunia blogger. RSS feed... saya mengagak yang ianya adalah satu software(boleh dipanggil software ke? atau ada nama lain) yang membolehkan saya tahu kalau ada update terbaru dari blog yang saya langgan, betul ke? Bagaimana nak dapatkan RSS feed ni? saya rasa saya perlukannya supaya saya tak perlu buka blog kegemaran setiap hari hanya untuk tahu kalau ada tulisan terbaru yang dimasukkan.

Apapun, tahniah kerana blog anda banyak menyumbangkan ilmu yang kadang tu saya rasa macam tak boleh nak faham sangat dan terima kasih...

Blogging (bukan jenis blogging copy-paste), komitmennya agak besar. Bila jumlah orang yang melawat blog kita semakin ramai, accountability terhadap apa yang kita tulis itu juga akan bertambah, di samping perlu melakukan penyemakan fakta yang lebih mendalam.

Oleh itu, kepada para blogger baru seperti Cik Suara, saya nasihatkan agar jangan memaksa diri untuk menulis topik yang kita tidak mampu. Pilih topik yang betul-betul kita ada passion tentangnya, kerana ini boleh menjadikan seseorang lebih istiqamah dalam apa yang ditulis, di samping mampu mengelakkan gejala writer's block. Jadi, tulisan bersifat 'suara-suara biasa' adalah ok :)

Tentang RSS feed tu, lebih tepat jika kita panggil application. Mana-mana laman yang ada feed icon seperti ni, maka bolehlah melanggan.

Jadi cara paling mudah nak langgan blog saya adalah dengan memasukkan e-mel ke dalam form ni. Kalau dah terer sikit dalam dunia internet ni, bolehlah cuba Google Reader atau apa-apa feed reader yang lain.

PS: Sesetengah laman tiada langganan secara e-mel.

Assalamualaikum..
Nice blog..
Actually i'm interested on the design of your blog.If possible can u give me your ym or gtalk so that i can contact u in order for me to learn or gain anything regarding the web design.

Wa'alaikumussalam. The problem is, my friend, I don't think I can tutor someone over YM or GTalk on how to do good web design.

What I can suggest you, learn XHTML and CSS first. And remember, Google is our friend.

assalamualaikum..
alamak..rasa macam terbalik pula.
dah lama mengunjungi blog ni, baru nak tulis guestbook..
takpekan sensei?

herm.
tanak duduk dalam echo chamber,dan oleh kerana kehabisan idea nak tulis apa, saya minta diri dulu.
wasalam.

Assalamualaikum encik Tawel..
pertama kali saya datang ke sini saya dah tertarik dengan blog ni sebab isi2 dia yang menarik dan berkualiti walaupun ada beberapa istilah yang saya tak paham dalam blog nie macam
tajdid ..

harap encik tawel tak marah saya linkkannblog encik tawel dalam blog saya..

Assalamualaikum
Alhamdulillah, I stumbled upon ur blog when searched for something on nasyid in Malaysia.

Semoga Allah beri kekuatan untuk teruskan perjuangan dan berusaha untuk istiqamah, yang ternyata terlalu kerdil dan tidak akan berjaya jika tanpa pertolonganNya.

salam,
hmm... sudah lame saya tidak berkunjung ke blog ini. kalau berkunjung, saya sekadar baca tulisan saudara yang lama-lama aja..

kerana, saya agak kurang berminat dengan politik. maaf ya.. :]

tetapi, teruskan menulis ya.. :]

aisya

salam`alayk~

akan selalu & tetap melawat wlp mungkin tidak di update selepas ini. semoga dilapangkan dalam memburu cintaNYA.


.sis er.

Tanpa Nama

Assalamu'alaikum wrt wbt.. banyak isu2 menarik yg bley dijadikan pengetahuan dan pedoman.. keep it up!.. izinkan saya link ke blog saya ye.. TQ :)

Salam saudara Tawel,

Tak ada posting terbaru ke pasal filem FITNA?
Teringin nak tau reaksi kamu. :)

Cik Nur

Tanpa Nama

Salam juga cik Nur.

Tentang FITNA, saya tak berkesempatan nak mengulas tentangnya. Kekangan masa ;)

Salam Ukhwah....

Mohd Razani

Salams
Mash'Allah you have a very good website, Please visit and link to http://www.haqislam.org.
Jazakallah
Wasalam

Salam wbt.

Trima kasih di atas artikel yang ditulis di dalam blog anda. Tiba2 saya terasa sesuatu melanggar minda, akal, dan hati saya. Saya baru menemui blog itu dari link seorg sahabat. Saya terbaca sesuatu berkenaan dgn frenster dan menyebabkan saya bermusabahah sejenak, mengimbau apakah yg telah terjadi semenjak saya kenali frenster. Saya puji cara anda menulis di blog anda dan memberi satu bentuk ilmu secara berhemah. Teruskan dan semoga lagi ramai pembaca anda.

Sindarella

salam...sangat bertuah sy terjumpa blog anta...sgt bermanfaat..teruskan b'jihad!

Aneeqah Humaira

salam..
nice blog ar!!!
keep da good work :)

SaFira

salam ukhwah..

blog ni mmg best..banyak ilmu boleh dimanfaatkan di sini..

cuma.. question!!..adminkan dah kata yg admin akan postkan 3 artikel iaitu pd 10,20,30 haribulan setiap bulan..tapi kenapa ianya tidak seperti yg diperkatakan saudara admin..
hmm sedikit keliru..adakah admin sudah ubah strategi??

:) mohon izin linkan kaT blog ana..
boleh??

syukran...salaM

saFira

@saFira,

Jawapan ringkas: Admin cakap tak serupa bikin.

Jawapan panjang sikit: Sebenarnya sekurang-kurangnya 3 entri sebulan. Jadi tu yang pilih 10, 20, 30. Kadang-kadang bila idea datang mencurah, tu yang jadi lebih. Bila tak datang idea, itu yang tak ikut jadual.

Tapi bila saya tulis entri agak kerap, biasanya apa yang saya tulis tu agak shallow, tak berapa deep. Lagu tu laa.. Apa dia blog saFira?

salam..

jawapan yg baik siap bg 2 pilihan yg ringkas atau yg panjang sikit..
strategi yg mantap :)

hmm..maaf silap sebenarnya bkan nak minta admin linkan ke blog admin..tapi nak minta izin untuk ana linkan blog admin ke blog saya..mudah untuk menjeguk ke blog admin bila ada kelapangan..

makaSih..salam

saFira

Assalamualaikum

Saya dah lama mencari radio online berunsurkan dakwah islamiah, terima kasih atas http://radio-ikim.blogspot.com/

semoga Allah merahmatimu dan memberi keberkatan atas usahamu.. :D

salam,
suka datang sini, macam melancong tempat menarik laks
banyak manfaat terima kasih kerana mengepos suatu yang menarik dan berisi untuk mereka-mereka yang mahu berfikir...

Tanpa Nama

Assalamu'alaikum...

Salam ziarah dan silaturrahim dari Batam ~ Indonesia.

Wassalam,

Rozy

Salam Tawel,

WELL DONE! You have such a nice blog and keep on blogging good current issues like those you have. I like most the "Stumbling Not Falling" idea of thinking + the advices. I understand it's a good advice based on your good study. It may have pros & cons for different types of people, but it's a thought that have to be received in neutral form of thinking. Mmm ok, that's all for now. - Raihan

stlh membaca kebanyakan post di sini, saya pasti blog ini amat berguna kepada semua.

sos ayam

assalamualaikum...

akh tawel, sudah lama saya menjadi reader akh. Teringin nak bertanya akan template yang menarik minat saya sedari dulu.

selain tu, entri-entri nta sangat bermanfaat walau kadangkala kelihatan santai, namun itulah kelebihan. Cara dakwah itu pelbagai. Mabrook syeikh.

Apapun moga kita tsabat dan istiqamah penuh keikhlasan

Barakallahu fiik

Wa'alaikumussalam nahwanNur. Terima kasih untuk doa dan pandangan. Tentang template ni, apa nak ditanyanya? Dari mana dapat ke? Eden buat sendiri template ni. Begitulah adanya.

teruskan perjuangan

Assalamualaikum wrt wbt,

Sebenarnya dahulu ana sangkakan blog enta milik seseorang yang berada di dublin, mukanya hampir sama dengan enta. Mujur ana dapat tahu daripada akak-akak senior yang enta adalah orang lain. Ana sangat suka blog enta bayak info yang berguna.


buat akhi tawel sensei, teruskan berjuang, setiap pilihan yang enta buat pasti itu yang terbaik Allah telah sediakan untuk enta.

zara az-zahra

Assalamualaikum.
Mmm.. cuma nak bgtau abg tawel yang saya dah tukar link lain. yg aremalzz.com haritu memang dah takleh buka. Skarang guna blogspot. Sebab takut nanti blog protajdid ada invalid link :D

Wa'alaikumussalam areMal. Ok, akan ditukar sebentar lagi :)

saya suka blog hembusan. hidup hembusan.

Tanpa Nama

leen suke blog nih. hubby yg share ngn leen. papepon, silalah menulis lagi... =)

ASSALAMU'ALAIKUM.. DAH SOLAT BELUM? APA KHABAR HARINI? SYUKRAN JAZILAN UNTUK BLOG YANG BERMANFAAT SEPERTI INI :)

banyak info menarik..blog yg best..teruskan!! :)

tuan^nippon

Alhamdulilah,
terus usaha En. Tawel =D

Cahayaa_ibnuzainal

teruskan perjuagan dari luar negara...melalui blog ini.

Tanpa Nama

Saya jenguk flickr encik tawel. jumpa satu gambar di glasgow. ada yang berjaket kuning, namanya xxx kah? dan berasal dari xxx kah?

Mujahid

Betullah tu Mr Mujahid. Tapi saya edit sikit pertanyaan tu dan digantikan nama dan asal dengan XXX. Sebab kawan saya tu jenis low profile. Tak suka orang tahu sangat pasal dia di internet ni.

ah, dia guru saya. dalam usaha menjejaki blognya. boleh perkenalkan kepada alamatnya?

mujahid

@mujahid, GOOGLE KEYWORD: Anak Alam

emm good site u have at here. teruskan perjuangan anda. semoga berjaya

ASSALAMUALAIKUM,

En. Tawel, sy ucap tahniah pasal buat blog cam ni...sy dapat jumpa blog ni secara tak sengaja masa search tag qunut nazilah...alhamdulillah Allah bantu untuk tambah ilmu pada saya melalui blog En Tawel nih...Teruskan Hembusan .....wsm.

jamal

dah lama tak datang sini. baru datang balik, baru nak isi buku ni. hehe.

H2

SALAM ZIARAH...
satu ceusan idea yang baik juga penulisan yang matang. harap boleh berkongsi idea.

http://meetuncleshah.blogspot.com

Assalamua'laikum,

mungkin ucapan agak lewat, bagaimana pun tahniah saya ucapkan atas penerbitan 10 Thn Sblm Merdeka...Insya Allah saya akan tunjukkan kpd anak-anak dan juga rakan-rakan.

saya juga mohon kebenaran saudara utk membuat cetak rompak bg diedarkan kpd rakan2 seperjuangan & juga demi mengisi tabung cawangan & sedikit utk tabung sendiri...(jika dibenarkan).

wassalam
mohdnizamm@gmail.com

nizam (mohdnizamm@gmail.com)

@nizam, salam juga. Rasanya tersalah orang ni. Pembikin filem pendek itu adalah saudara Fahmi Reza :)

assalamualaikum wbt...
saya dan tuan tidak saling kenal, tapi saya sangat suka isi dan kupasan artikel2 blog tuan... ini pertama kali saya jd follower blog.. semoga bermanfaat buat saya juga..

salam ukhwah,
aryna

salam. saya hanya baru membaca satu artikel tapi cara penjelasan dan penggunaan kata2 sangat sy tertarik. tahniah sy ucapkan.

Tanpa Nama

salam...
cik tawel...mintak izin ambik isi menjauhi friendster...
sebb cara penyampaian tawel dan aku berbeza,lalala~~~..

segala jasa baik tuan amat kami hargai

yang ikhlas,
perokok yg perasan ikhlas...

salam... i like ur blog design...especially kt ruang komen....kt mana yer amek template nie??? eheh...first time sampai ke sini...teruja lak...

@perokoksoleh, hehe silakan.

@limaumaniss, buat sendiri saja. Bolehlah sikit-sikit.

Assalamualaikum...
boleh saya tumpang tanya....??
bagaimanakah anda membuat Layout comment seperti ini??
Saya ingin belajar... Harap ianya tidak mengapa...

terima kasih~

hehe der masa kit arini leh la mengomen kit..p bukan komen per, juz 2 a credit 2 Mr.sensei ...

4 me, this blog got lots of knowledge ...bagi membuka minda org ramai pd current issue yg rata2 x berpihak pada kita c pembaca. so, dalam ruangan blog ni saya byk sependapat dgn Mr.sensei..

masih skali lai coz byk upload mp3 ceramah bg mendidik jiwa yg lalai nih..arigato gozaimass

leh tolong x...cmne nk guna themes cm web ni...cntik ler..

Tanpa Nama

semoga kita diberi kekuatan untuk berda'wah dan menyampaikan mesej islam kepada yang muslim dan juga yang bukan muslim. ameem

http://zuhaidir.blog.friendster.com

ANOTHER

Eh aku nak taula ape dia ek bacaan/selawat yang biasa keluar masa bicara mufti kat tv1 tu, "BISMIKALLAHUMA NA DA'UU, FI.....ila akhir". Kalau bleh ko provide download untuk bacaan tu, coz masyuk la, tapi xtau katne leh dapat, lagipun aku jahil pesal nama bacaan/selawat? tu...

thank u wassalam

transcoding.master@yahoo.com

salam ziarah..nice blog

@FTTW, saya tak pernah tonton Bicara Mufti. Tapi daripada lirik yang tak lengkap tu, rasa-rasanya Doa Pagi oleh Hijjaz.

Salam
Ni kali pertama saya masuk blog ni
Saya pun baru je baca satu entry kamu yang bertajuk 'Melayu Memang Macam Tu'
Lepas baca saya pilih untuk ikut blog ni
Sebab....saya suka!!

Tolong bagitahu dari mana kamu dapat theme untuk blog kamu ni?

Hmm, elok-elok artikelnya.
Salam kenal dari saya .
Afwan, saya orang Indonesia. So, blm bisa bahas melayu fasih akhi...

assalamu'alaikum wr. wb.
" dekatkanlah diri dengan penuh ikhlas kepada Allah "
salam kenal bwt.. smua yang brows dsni...
smga bisa bertukr phikiran..
slm..

Tanpa Nama

@Nerdygirlgoesblog, salam juga dan terima kasih sebab ikut :) Tema blog ni buat sendiri daa..

Assalammualaikum, I'm a new blogger...so hari-hari pusing sini sana tarik 'mouse'& click! Alhamdulillah...blog ni sempoi dan melaut gak data dan ilmu.Rasa puas sebab perhentian kat sini amat berguna, TERIMA KASIH!

betapa kerdilnya saya..
thanks hembusan dan thanks to firdaus sbb suruh sy dgr ceramah kat hembusan..
sy sgt bersyukur n at least ia dpt mbantu sy mencari2 apa yg hilang dlm hati ini..

salam.. saya nak ucapkan tahniah la pada saudara kerana ada keperhatinan untuk mengumpul ceramah-ceramah agama daripada ustaz-ustaz yang hebat untuk di jadikan panduan dan ilmu yang berguna untuk di dengar dan di hayati bersama.Terusakan usaha murni saudara.


wassalam.. Megat Terawis

Tanpa Nama

Asalamualaikum Hembusan. saya sangat tertarik dengan blog anda. ia sangat menarik. Bolehkah saya belajar membina blog seperti anda.
1. Bagaimana membina label seperti "Arkib", "Buku tamu" dan "MP3"?
2. Bagaimana mengubah margin blog menjadi lebar kiri dan kanan.
saya menggunakan template tetapi tiada seperti web anda.
harap Saudara dapat mengajar saya, ribuan terima kasih.
shamsegamat@gmail.com

@Shamsul. Wa'alaikumussalam. Susahlah mahu ajar. Kompleks dan agak advanced untuk saya terangkan.

Dah banyak kali juga orang tanya soalan yang sama. Cubalah tengok-tengok balik beberapa komen saya di buku tamu ni juga.

Sumimasen~

Salam ukhwah..minta izin link kan blog ni ya..syukran

Syukran...

Canteekkkk...

Tanpa Nama

ASSALAMUALAIKUM ... RASANYA BANYAK ILMU DAN PERKARA YANG DAPAT KITA PELAJARI BERSAMA-SAMA DO BLOG INI. SYABAS DIUCAPKAN KEPADA PEMILIK BLOG INI. TERUSKAN USAHAMU DALAM MENJADIKAN ISLAM SEBAGAI AGAMA YANG LENGKAP....

Tanpa Nama

salam'alaykum..

saya mahu meminta satu pandangan..bisa nggak?! apakah wanita yg menutup keseluruhan muka itu[PURDAH/NIQAB] bid'ah? sbb.. saya kurang ilmunya..bukankah nabi ckp kt isteri-isterinya tutup aurat pastu nabi tunjuk kecuali muka dn belakang tpk tgn..

purdah nabi x pulak pernah ajar? erk..astaghfirullah..saya hanya cirious ya! saya tidak berniat mahu membantras agama Allah ini.. SAYA BERSAKSI TIADA TUHAN SELAIN ALLAH DAN NABI MUHAMMAD IBNU ABDULLAH ITU PESURUHNYA..


HARAP ENTRU POST SELEPAS INI BISA MERUNGKAIKAN PERSOALAN DI BENAK AQAL SAYA!!

wassalam..thanx

@sayaCIROUSone, salam juga. Purdah/niqab ini cuma satu perkara yang ranting yang diperselisihkan di kalangan utama tentang kewajipannya; dan bukannya bidaah.

Bincang panjang-panjang pun, sampai ke kiamat tiada penyudahnya sih! Maka tak perlulah bagi saya untuk menulisnya, ok? :)

[Purdah/niqab ini cuma satu perkara yang ranting yang diperselisihkan di kalangan utama tentang kewajipannya; dan bukannya bidaah.]

apa maksud anda??ayat ats agak pusing.. diperselisihkan? maksudnye? saya masih kurang mengerti.."deperselisihkan kalangan utama"?? "kewajipan" apakah?

tidak mahu menulis..jawablah soalan saya di sini..itu sudah memadai sehingga kefahaman benar..

@sayaCURIOISone, Jawapan ringkas: Purdah/niqab BUKAN bidaah. Nak buat atau tidak, terpulang. Buat atau tidak, tak berdosa. Sekian. Kalau mahu jawapan panjang, sila pergi tanya mana-mana ustaz.

maafkan saya buat anda pist off..

untuk pengetahuan anda..saya masih mencari manusia yang boleh menjawab segala kemusykilan hati saya ini..[bagaimana jika kaum kafir yg menyoal soal ini? adakah anda akan menjawab begini? wallahua'lam]..disebabkan sudah tertera "sekian" di situ..maka berakhirlah sesi soal jawab ini..maaf!!

sekian juga! salam 'alaykum.. barakallahufeek..

Teruskan usaha murni anda..
Semoga diredhai Allah..
Sampaikan walau sepotong ayat..
Sampaikan yang benar walau ia pahit..

Sleeworld

Memang menarik banyak yg saya dapat ilmu dari blog saudara.. saya harap saudara sentiasa postkan juga setiap ilmuan kepada kwn2 sebagai peringatan untuk masa akan datang.. Sabda sampaikanlah 1 ayat kpd kaum muslimin..

AMBILLAH ILMU ITU SEKALIPUN DARI SEORANG BUDAK, AGAR KITA TIDAK TERMASUK SENARAI ORANG YANG SOMBONG.

Kalau kita hendak menasihati orang tanya hati kita dahulu.
Tujuan kita hendak beri nasihat atau hendak memberi malu pada orang.Apabila kita hendak menyampaikan ilmu kepada orang.Apakah tujuan kita? Hendak berkongsi ilmu atau hendak menunjuk yang kita lebih tahu.
Kalau kita hendak bercakap tentang sesuatu, kita tentu tahu niat kita, hendak menunjuk kita pandai atau rasa berkewajiban menyampaikan ilmu.

Ingatlah pahala sesuatu amal ditentukan oleh keikhlasan kita.Kalau tujuan bukan kerana Allah, amalan itu akan menjadi macam debu.Bukan pahala kita dapat tapi bala.

alhamdulillah saya terjumpa blog ini.saya dah lama sakit kepala dengan puak2 wahabi ni. Sepupu bini saya org wahabi, bini saya pun terikut2. saya memang tak berkenan tengok diorang tu. abg ipar saya pulak syiah, elok lah tu bertembung semua. tu saya dok cari maklumat tentang kebatilan puak2 ni utk saya pertahankan akidah saya. semoga Allah memberi rahmat kepada tuan punya blog. Amin

aiman husain

salam geng

gua nak tanya...mcm nak cari template yang blog yang cun mcm blog lu

Thank you for doing this.
May Allah reward your efforts.

salam tuan sensei..utk pengetahuan tuan, saya baru je bukak blok sendiri. Jadi utk kelangsungan hidup blog saya tuh, dan juga bagi tujuan keseimbangan bahan2 yang di publish, saya :-

1. mohon utk link kan tuan punya blog ke blog saya. ( Yg sebenarnya sy dah link kan pun..sbb tuan telah sediakan kemudahan utk membolehkan pelawat utk berbuat demikian ( itu bermakna tuan telah beri izin..itu yg saya paham..betul ke ?? ...tapiiii..disebabkan ramai sgt pelawat yg tanya, mintak permission,..maka saya kena tanya ler jugak..ADALAH SAYA, NASIER KASSIM, TUAN EMPUNYE BLOG..http://bertongkatparuh.blogspot.com/ MENYUSUN SEPULUH JARI (tuan nak saya antar tepak sirih ke ??..macam orang nak gi meminang anak dara orang..ikut adat skit..hehehee )MEMOHON KEBENARAN UTK MEN LINK KAN BLOG TUAN KE BLOG SAYA.

2. memohon utk mendapat/mengambil/menggunakan artikel2 tertentu dlm blog tuan utk dimuatkan dlm blog saya..boleh ke? Sebabnya..kadang2 orang yg lawat blog kita belum tentu lagi akan bukak blog, yg kita link dlm blog kita. YANG PASTI..saya akan nyatakan tiap sumber artikel yg tersiar dlm blog saya.

THANX.

@nasier kassim, sesungguhnya ku benarkan engkau meminang anak daraku! Hehe buat saja lah apa-apa yang nak dibuat tu. Tak ada masalah punya. Gua kool saja.

sebut. sebut .

bila kamu nk jdi penulis buku? laris itu pasti!! satu usaha sebarkan deen.. apa salah?

Tanpa Nama

salam..timakasih tuan sensei..timakasih tuan sensei..berbesar sangat ler hati kerana tuan sudi membenarkan saya meminang anak dara tuan..nampaknye kuota ku bakal btambah menjadi due..DAN, ADE DUA LAGI YG MASIH KOSONG..camne nak buat yer..pikir,pikir..ok,ok..idea,idea..YE, TUAN2 , MARI RAPAT, MARI TENGOK, MURAH2..ADE DUA LAGI KOSONG..MURAH2...hehehhe

Assalamualaikum. nak tanya, macam mana nak buat skrip ni:
Kalau guna IE, suruh dia download firefox, macam yang tuan buat tu?

Selepas membaca komentar Tawel Sensei ttg kampen menjauhi friendster 2,sy terus tertarik utk membaca artikel2 yg lain..apa yg sy boleh katakan,sy sudah jatuh hati dgn penulisan2 sensei,hehehe..terima kasih.Moga saudara tdk akan pernah penat utk berkongsi pendapat & berkomentar.Selamat Maju Jaya!!

ni yang aku cemburu ni. apsal die dapat gelaran tuan ni? panas hati.

aku

what is known among us may not be enough for HIJRAH...
but in Quran we saw that light will always overcome darkness..
thus the nature of TRUTH...
LABELS are excuse for people who dont understand something, just like the labels you read on food cans...
there is only ONE UMMAH..as our beloved prophet mentioned...that we will be divided to 73 divisions...and only ONE is the right one..
how do we know which is the right one..?we dont....because there is only one ummah,one Islam ...no god but ALLAH...there is MORE than meet THE EYE...

Tanpa Nama

salam tuan rumah :) Blog yang menarik

Assalamualaikum...
mge dlm lindungan Allah sntiase..
sy br m;ikuti blog anda td..d sbbkan mcari dalil2 ttg hukum mmegang anjing & babi...
time kasih...
sy suke blog anda...
n sy perlukan dalil2 tu utk kwn2 sy...
izinkan...
terima kasih...
artikel anda amat sgt2 sy hargai...

salam. tawel.aku nk tiru sket ayat ko yang berbunyi.

"repekan meraban"

terima kasih.

Tanpa Nama

salam,
dah lame saya cari blog/website yang memuatkan info tentang ceramah2 agama yang boleh di download dalam mp3..
terima kasih kepada tuan admin..
semoga tuan sentiasa diberkati Allah S.W.T

salam...selamat berkenalan...

salam..

berjalan2 di pagi hari bila terjumpa blog ni..

bagus pengisiannya.. memberikan banyak info berguna (cth: debit card maybank)..

teruskan menulis.. ^_^

Salam, blog yang sangat menarik, berinformasi dan menginsafkan. tahniah.....

polaris_unggu

assalamualaikum

suka dengan look and feel blog ini.

p/s silalah ke blog almawlid - menuju mahabbag Rasulullah sallallahu'alaiki wasallam

Tanpa Nama

Salam,

Pertama kali saya sampai disini.
Saya suka gaya penulisan di blog ini.
Menunjukkan tahap profesional awak.. :)

Thanks.

Jam Azan

Terima kasih kerana berkongsi ilmu yang pihak tuan ada.., sesetengah fail saya ada. Tapi memang dok cari lagi ceramah2 yang disampaikan oleh para penceramah ternama.

Alhamdulillah.
Good, good.
Nice.
hehe.

salam

terima kasih untuk info :-)

بسم الله‎...
Secara jujurnya sebuah blog yang memenuhi 'the criteria' yang saya juga punya pendapat yang amat sama..
Moga antum di jalur yang haq insyallah..
Teruskan berdakwah dalam karya-karya antum.

salam, terima kasih kerana mengujudkan buku tamu ni, buat pengunjung blog yang hebat ini. kali pertama saya ke sini, saya dah tertarik dgn n3-n3 yg dipostkan padat dengan ilmu dan gaya ulasan yang mudah dan ringkas.

sy mohon izin utk copy ayat2,artikel2,perkataan2 buat tarbiah diri sendiri dan teman2 ya.terima kasih.

Tanpa Nama

salam, saya nak minta izin download ceramah2 yg ada utk panduan saya & saudara islam yg lain. hrp mendpt keizinan dr saudara. moga usaha saudara diberkati oleh Allah swt. T.kasih

Tanpa Nama

assalamualaikum...
blog yg menarik utk dknjungi
en3 yg best....
truskn menulis!!!

simple tapi padan..good luck brader...

First time baca blog saudara saya sudah terpaut hati..sudah lama saya inginkan blog-blog seperti ini..contentnya berilmiah dan boleh memberi manfaat kepada pembaca..terlalu banyak blog di alam siber ini dan blog ini agak lain daripada yang biasa saya jumpa..teruskan membuat entri2 yang bernas ya..salam sahabat..:)

pemadampencil

fuh..ko jadik entry en.ben...hoho...dibayar ker?hehe..xde lah..gurau je...

@Overscurry, Memang dibayar. Dibayar dengan ucapan "Terima kasih" kat Bro Ben saja. ;)

Assalammualaikum... izinkan saya copy paste lirik solla'alaikallah... terima kasih.

Assalamualaikum.. saya amat tertarik dengan semua yang dibincangkan dalam blog sahabat ini.
sekiranya secara tidak senghaja mahupun yang senghaja saya copy paste idea sahabat, harap dihalalkan.
semoga sahabat diredhai Allah SWT jua. AMEEN

Assalamualaikaum. Mencari-cari blog tidak meraban seperti ini. Mohon diizinkan menjadi pengikut (tak izin pun dah ikut dah hehe).

@Ija Zambry, Silalah ikut. Tapi jangan tunggu-tunggu sangat entri di sini. Hehe. :)

Salam kunjungan.. wahh entri awak sangat menarik :)
Saya tunggu entri awak yg seterusnya :D

Salam ziarah~

salam ziarah.Belog yang menarik dengan artikel-artikel yang banyak manfaatnya.Teruskan usaha anda.Keep up the good job!

Salam, knp blog ini sudah lama tidak dikemaskini?

Tanpa Nama

pepatah mengatakan... hembusan yang keluar dari mulut seseorang yang wangi akan menyenangkan orang yang bercakap dengan kita. maka ia diberi pahala oleh allah kerana membuatkan seseorang itu berasa bahagia,hati menjadi tenang dan membuatkan seseorang itu ingin meneruskan perbualan dengan kita. jadi apa yang nak disampaikan disini keluarkanlah hembusan blog/ web site ini dengan perkara2 yang boleh memanfaatkan orang lain.... h

pencita ilmu turath

assalamuallaikum salam ukhuwah islamiah.....

Tanpa Nama

Assalamualaikum....
Saya terjumpa blog encik ni sebab saya cari pasal biskut digestive mcvities yg ramai org islam kat malaysia ni pun makan juga.Biskut ni dari UK kalau tak silap...pencarian saya membawa kpd penulisan encik pd tahun 2010 http://hembusan.blogspot.com/2010/08/e471-tak-bermaksud-ada-lemak-babi.html

saya lega sikit bila baca pasal vegetarian..tapi sebenarnya vegetarian pun ada byk cabang..saya refer http://www.food.gov.uk/scotland/regsscotland/regsguidscot/vegiguidancenotes#.UG6huGYvngg


kalau vegan macam lebih dahsyat..kalau vegetarian ada yg makan telur dan dairy product seperti susu dan madu lebah juga. So saya jadi bimbang semula..nampaknya takleh nak rujuk sepenuhnya " suitable for vegetarian " tu sebaga halal jugaklah nampaknya...sebab concern utama saya ialah makanan macam biskut yg ada susu ke susu tepung ke...ataupun cheese ke...sebab susu pun ada yg non halal..cheese apalah lagi kan....jadi saya sekadarberkongsi...saya dah emel http://www.unitedbiscuits.com/ utk tahu pasal biskut mcvities ni..tahulah dapat respond ke tak..tgk rata -rata aweks/ibu ibu yg berblog yg suka masak masak buat kek selalu juga guna biskut ni..saya rasa saya perlu tahu dan perlu sebarkan jawapan dari tukang buat biskut mcvities tu...ok tu saje..tq..wassalam..

assalamuallaikum, berkunjung untuk mencari inspirasi :)

Ada komen atau soalan?

Setiap komen insya-Allah dibaca kesemuanya. Dibalas jika perlu. Dibuang jika tak berkaitan. Sekian adanya.