Back to home page

Tweet-tweet

    Tentang Blog Ini

    ...lebih bersifat komentar tentang isu sosial. Blog ini jarang ada entri baru. Ada masa, aku tulis. Tak cukup masa, aku tak tulis.
    Oleh Tawel SenseiHubungi

    Hembusan boleh dilanggan secara
    e-mel atau pun RSS. (?)


    Hukum Pegang (juga Peluk) Babi & Anjing

    27 Ogos 2007 • 51 Komen
    Hendak ku diam, mereka bertanya. Hendak ku lari, mereka mengejar. Itu masalah e-mel. Sentiasa ada yang akan bertanya itu dan ini memandangkan kos menghantar sedozen e-mel adalah jauh lebih murah dari menghantar sekeping poskad. Kadang-kadang, mahu sahaja saya bersetuju dengan idea Bill Gates untuk mengenakan bayaran bagi setiap e-mel yang dihantar.

    Tapi jika tidak dijawab e-mel, orang ingat kita ini sombong. Hai.. Jika anda dapat menyelesaikan kod tempoh hari, pasti akan sekurang-kurangnya tahu mengapa saya mengeluh. Jadi apa soalan yang mereka tanya itu?

    Ia selalunya tentang banyak isu yang berlegar-legar di internet. Tentang ada satu golongan tu yang mendakwa solat hajat sebagai bidaah sesat, boleh ke baca Yasin malam Nisfu Syaaban, dan macam-macam lagi. Soalan-soalan begini memang saya tidak layan sangat. Tapi cuma ada satu soalan sahaja yang saya agak terpanggil untuk memberikan pendapat, iaitu tentang kisah seorang pelajar perempuan, 22 tahun, jurusan vet, yang bergambar sambil peluk-peluk manja dengan anjing dan babi. Dengan menggoogle, saya menjumpai profile MySpace gadis itu. Dia menggunakan nama E-ma.

    Reaksi

    Lihat gambar ini dulu bagi yang masih belum lihat.
    Gambar 1, Gambar 2, Snapshot MySpace

    Saya membaca respon ramai orang tentang isu ini. Ada sesetengahnya menghentam habis si E-ma ini. Ada yang lain pula menyebelahi dia. Ada yang lebih alim, memberitahu pula bahawa apa yang dia buat itu tidaklah berdosa. Jadi apa pula reaksi saya?

    Saya berpendapat bahawa isu yang dibangkitkan adalah berpunca dari kejahilan kita sendiri yang tidak tahu banyak perkara-perkara asas dalam fardu ain, terutama sekali dalam bab najis. Tidak berdosa jika bergambar sambil berpeluk-pelukan dengan anjing dan babi. Cuma ia perlu disamak sahaja memandangkan ia najis berat. Jadi bagi mereka yang menuduh E-ma telah melakukan sesuatu yang menyalahi syarak, perlulah meminta maaf kepadanya.

    Ini pula saya ambil di ruangan profile MySpace beliau. Katanya:
    who am i??? im a vet student from UPM, serdang....a Shah Alam girl with a dream to help those suffered animal,to be respected,to skim the cream in this field and to love these kind of cute creatures....i dont want to bring sumone to book ( those senders) but i love to clear the things out and to tell people out there (especially to those who lack in knowledge about halal and haram) what vet is and how we especially Muslim handle any case that involved the "Najis Mughalazah" thing. i dont blame them because this is not their profession....ya, for human being, we just learn deeper about any kind of stuff if only we have to...well, anything that is good came from Allah and anything bad came from ourselves...so people outhere, if you want to judge other people, please full up your mind with knowledge first,k.


    Surat Kepada E-ma

    Okay okay. Saya tahu saya tidak ambil vet. Tapi saya tahu bagaimana seorang vet berkerja. Dan saya juga tahu awak suka tolong binatang yang sakit. Malah awak juga suka binatang-binatang yang comel.

    Saya juga seperti awak. Bahkan, salah satu laman yang selalu saya lawat memaparkan haiwan-haiwan yang comel setiap hari. Pernah dalam hati saya menyimpan keinginan untuk membela anjing setelah melihat begitu banyak anjing-anjing comel yang melata di bumi Ireland ini, terutama sekali jenis Chihuahua seperti Tinkerbell yang dimiliki oleh Paris Hilton. Atau sekurang-kurangnya saya boleh peluk mereka selalu seperti yang awak lakukan. Saya selalu ceritakan ini kepada kawan saya.

    Berdekatan dengan rumah saya pula, ada seekor anjing berwarna putih yang sangat comel. Bila saya lalu di situ pasti saya akan menjengok-jengok anjing itu yang saya namakan ia Putih. Jika Putih ada, dia akan menyalak kepada saya. Lalu saya akan berhenti dan bercakap-cakap seketika dengannya. Saya tidak pasti pula jika Putih faham apa yang saya bicarakan memandangkan tuannya sudah pasti bercakap English atau mungkin Gaelic dengannya. Tetapi saya yakin dalam hati bahawa Putih memahami saya.

    Maafkan saya kerana tidak tahu nama tepat spesis tersebut. Tetapi jika awak bertanya bagaimana rupanya, saya katakan bahawa fizikalnya seperti Chewbacca dalam filem Star Wars, cuma warna bulunya sahaja yang berbeza. Bulu Chewbacca berwarna coklat keperangan, Putih pula berwarna putih.

    Kemudian saya berfikir semula, walaupun tidak haram bagi saya menyentuh dan memeluk mana-mana anjing selalu, dan tidak pula perlu bagi saya untuk melakukan samak jika saya dan anjing berada dalam keadaan yang kering, tetapi sesuatu perkara yang taboo dalam masyarakat tempat saya membesar, perlulah juga saya berikan keutamaan.

    Ini kerana saya tidak mahu membawa kekeliruan dan kekacauan jiwa pada teman-teman saya yang mungkin masih kurang arif dalam bab-bab fiqh najis ini. Jadi, jika pun saya mahu memegang dan memeluk anjing, saya pastikan tiada rakan-rakan Muslim yang berdekatan, melainkan rakan saya itu benar-benar faham apa yang saya buat. Walaupun jika kawan saya itu adalah Tok-tok Arab bermazhab Maliki yang memiliki sedikit keringanan dalam berurusan dengan anjing dan babi, saya akan tetap berfikir panjang untuk melakukan satu perkara yang dianggap taboo bagi sesetengah masyarakat. Apatah lagi untuk menangkap gambar saya berpelukan dengan anjing dan babi dan kemudian dijadikan tatapan umum di internet.

    Saya tahu awak sudah faham segala isu-isu teknikal dalam masalah najis ringan, pertengahan dan berat. Tapi awak cuma masih belum faham selok-belok taboo dan faux pas.

    Faux Pas
    Faux pas adalah pelanggaran undang-undang sosial tidak bertulis, tetapi diterima pakai dalam sesebuah masyarakat, yang mana kadang-kala peraturan itu berbeza-beza dari satu budaya ke budaya yang lain. Satu perkara yang dianggap biasa dan tiada celanya dalam Masyarakat A, mungkin dianggap taboo dan buruk dalam konteks masyarakat B, lalu menjadikan faux pas dalam Masyarakat B, tetapi tidak dalam Masyarakat A.

    Contohnya, lihat gambar di bawah ini yang berkaitan dengan isu seorang pelajar UIA yang menganggap sekolah agama sebagai sesuatu yang lekeh. Saya tidak ingin membawakan isu tersebut, cuma mahu awak melihat gaya dia ketika bergambar. Perhatikan tangannya yang membuat V dalam keadaan telapak tangannya menghadap ke badan.

    gambar nurhayati uia

    Sekali pandang, tiada apa masalahnya dengan gambar tersebut. Sekadar memaparkan seorang anak dara sunti yang keriangan setelah mendakwa mendapat 'pencerahan' yang tidak pernah dialaminya sebelum ini. Tetapi sebenarnya, apa yang dia buat itu; membuat V dalam keadaan telapak tangan menghala ke arah badan, adalah satu faux pas bagi masyarakat di Ireland dan UK. Masyarakat Ireland dan UK memandangnya sama sama seperti 'the finger' lebih-lebih lagi jika ia digerak-gerakkan menghala ke arah atas. Tetapi bagi masyarakat Malaysia dan lain-lain, itu cuma gambar biasa yang tidak memberikan sebarang offence kepada sesiapa. Ia tidak faux pas di Malaysia dan kebanyakkan negara-negara lain.

    Ketahui di mana kita berada
    Apa yang saya ingin tekankan kepada awak, sikap dan tingkahlaku kita memang perlu berpandukan hukum. Tetapi jika pun sesuatu perkara itu halal hukumnya, maka itu tidak bermakna kita boleh buat sesuka hati tanpa memikirkan keadaan orang lain di sekeliling kita. "Masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang kerbau menguak". Itu ajaran orang tua kita.

    Kita orang Melayu yang tinggal di Malaysia. Budaya kita memandang anjing dan babi sebagai haiwan yang jijik. Maka hormati budaya ini. Jangan buat orang lain rasa offended hanya disebabkan hukum mengatakan halal. Awak mahu tangkap gambar dengan apa-apa sahaja haiwan yang cute seperti anjing, babi, hatta biawak dan anakonda sekali pun tidaklah salah dan berdosa. Tetapi, simpan sahaja gambar itu baik-baik dalam komputer dan tidak perlu ditunjukkan secara umum untuk memberitahu secara subconscious, "Kawan-kawan semua, lihatlah aku telah bergambar dengan babi." Dan sekarang awak telah menjadi selebriti internet.

    Fahami faux pas dan belajar budaya kita. Ada sesetengah perkara yang halal boleh membuatkan orang lain rasa offended. Saya bagi satu contoh lain. Mari saya tanya awak, apakah batas aurat di antara lelaki dan perempuan yang mahram, sebagai contoh aurat di antara seorang gadis dengan abangnya (bukan abang suami, tetapi abang sedarah sedaging)?

    Jawapannya adalah di antara pusat dan lutut sahaja. Tapi itu tidak bermakna kakak saya boleh suka-suka hati dalam rumah dengan memakai seluar sahaja (dan tidak memakai baju dan coli) ketika saya dan ahli keluarga yang lain turut berada dalam rumah. Kalau pun kakak saya buat juga, adakah dia buat sesuatu yang haram? Ia halal, tetapi ia taboo.

    Atau juga dalam contoh yang lain, kita memijak duit atau berdiri di atasnya. Sekali pandang, tiada apa yang salahnya, apatah lagi berdosa. Tetapi jika awak duduk di Thailand dan melakukan seperti apa yang saya sebutkan itu, sah anda akan kena pelangkung dengan buku lima orang-orang Siam. Wajah Raja Siam diukir di atas wang kertas dan siling Thailand. Masyarakat Siam memandang tinggi dan sangat memuliakan raja. Memijak duit Thailand bermaksud menghina raja mereka. Akan tetapi, jika anda duduk di UK dan memijak Pound Sterling yang memiliki ukiran Ratu Elizabeth, ia tidaklah begitu menjadi satu isu yang agak besar.

    Atau juga adakah berdosa jika saya memijak buku (yang tiada ayat-ayat suci)
    ? Semua orang tahu tiada dalam hukum fiqh yang mengatakan haram pijak buku. Oleh itu, saya boleh sahaja memijak buku-buku yang saya gunakan waktu SPM dahulu. Tetapi adakah tindakan samberono memijak buku ini boleh diterima dalam budaya dan masyarakat kita, hatta dalam konteks masyarakat global, sedangkan ia bukanlah sesuatu yang berdosa?

    Di sinilah pentingnya adab. Oleh itu, fahami taboo dan faux pas betul-betul.

    Maka cuba aplikasikan situasi-situasi tersebut dalam persoalan seseorang bergambar berpelukan dengan anjing dan babi, dan kemudian dijadikan tatapan umum dalam ruang lingkup masyarakat yang memandangnya sebagai sesuatu yang taboo.

    Semoga awak menjadi vet Muslim yang berjaya. Sampaikan salam saya kepada anjing dan babi itu. Saya mewakili sekalian manusia di atas muka bumi ini ingin meminta maaf kepada mereka kerana kadang-kadang manusia melihat mereka dengan penuh kejijikan dan kehinaan.

    Adat bersendikan hukum, hukum bersendikan syarak,
    Syarak mengata, adat menurut.


    Yang sentiasa meminati Chihuahua,
    Tawel Sensei
    ¶ Teruskan membaca entri ini »

    Radio IKIM, Nur Islam & Radio MISG

    23 Ogos 2007 • 13 Komen
    Kepada para pelawat yang selalu berkunjung ke radio-ikim.blogspot.com, ini satu berita baik. Saya telah menjadikan laman itu lebih ringkas dan mesra pengguna. Laman itu kini hanya memfokuskan kepada 3 stesen radio sahaja, iaitu seperti tajuk di atas.

    Radio Ikim - Front

    Radio Ikim - play
    Selamat mendengar! Klik untuk melawat.
    ¶ Teruskan membaca entri ini »

    Kod, Tajdid, Karam Singh Walia & Do It F***ing Now!

    11 Ogos 2007 • 26 Komen
    Ini 4 kisah berasingan digabungkan menjadi satu.

    Kod

    Ramai sungguh orang yang tidak dapat mencari jawapan kepada kod rahsia di dalam entri Jika Ada Soalan. Saya taip entri ini kerana saya hendak bagi klu ke-2 dan ke-3, di samping meminta maaf kerana saya telah reject banyak komen bersifat jawapan dan mempunyai klu yang sangat jelas.

    Saya memang tidak mahu untuk menaip di blog ini, kerana jika saya menaip, selalunya satu idea yang pendek, mesti idea-idea berikutnya tiba-tiba datang mencurah-curah sehingga satu artikel yang sepatutnya pendek sejengkal akan menjadi panjang sedepat. Ini tidak bagus buat saya pada masa ini (Rujuk Do it F***ing Now!). Dan ini nampaknya telah terjadi pada entri ini memandangkan ada beberapa perkara yang berputar-putar dalam fikiran.

    Apa pun, klu ke-2 ialah: BUTA.

    Tajdid

    Encik Bangku bagi satu mesej melalui Yahoo Mesengger kira-kira 2 hari lepas, dan saya baru buka beberapa jam yang lepas. Katanya, logo Tajdid Segar telah 'dicuri' dan dipautkan ke laman web yang tiada kaitan secara langsung dengan http://protajdid.blogspot.com. Dengan kata lain, jika anda klik butang tersebut, ia tidak akan membawa anda ke http://protajdid.blogspot.com.

    Saya orang yang bertanggungjawab merekabentuk logo grafik tersebut. Saya tidak mahu banyak cakap. Saya cuma beritahu di shoutbox laman tersebut agar butang tersebut jika hendak dipaparkan di mana-mana blog dan laman web, ia mesti dipautkan kembali ke http://protajdid.blogspot.com.

    Dan sekarang saya sudah pun meletakkan lesen Common Creative pada butang tersebut. Lihat kemaskini pada entri Butang Tajdid.

    [update] Laman itu masih kekal menggunakan logo yang dicuri, dan komen saya di shoutbox telah dipadamkan dengan sengaja. Mungkin itu 'diplomasi' cara mereka; membuang segala komen, fikrah, teguran dan nasihat yang tak seangkatan dengan kepala sendiri. Satu 'diplomasi' yang sangat tipikal baik di Malaysia mahu pun di luar negara. Syabas Wahhabi.

    [update 2] Seorang pembaca blog ini memberikan komen.

    Al-Komen:
    "kata mereka, tindakan mrk adil sebab protajdid.blogspot.com curi nama yang al-ahkam buat dulu."

    Al-Respon, sepertimana yang ditulis dalam komen #9:
    Their argument is silly and immature my dear.. No one is gonna make a fuzz when it involves something general in nature. Pro means "inclination towards something". Tajdid means "renewal". And these two words are common nouns, not proper nouns.

    They have been existed in the dictionary before I was born. So Pro Tajdid means the inclination or support towards the renewal of Islam in every fields under the sun (not just limited to Fiqh!).

    The cycle of Tajdid had started more than 1000 years ago. I can't recall any person or organisations who claim any copyright, trademark, or patent upon this general name. The word "tajdid" belongs to all Muslim and we as a God-conscious Muslim from all walks of life should do to the best of our abilities to make it happen. Tajdid is not a genericized trademark. So everyone can happily use it in a good way.

    But they don't want to learn this. For them, time is better spend to find the next syirik that have been committed by their brothers or sisters next door. The latest syirik they had dug is the Syirik of Selawat Syifa. Now I'm waiting for the next syirik dig in.

    Zaman ini sudah tak banyak orang syirik dengan menyembah kubur dan pokok macam dulu-dulu, tapi ini zaman mensyirikkan (atau sekurang-kurangnya membidaah sesatkan sewenang-wenangnya) amalan-amalan dalam Islam yang terdapat khilaf padanya.

    Trust me, if you want to become an astronaut, you surely don't want to mix with them too much. Don't let them rob your time and your life productivity.

    We all should be thinking what makes a great tajdid, great. Choose only one path of tajdid, heavily specialise in it, and do tajdid in that field. If you do major on economy or engineering, then what the heck you want to do tajdid in tauhid and fiqh? That is completely non-sense and outrageous.

    Don't become jack of all trades and master of none.

    Jalan-jalan:
    Penjelasan tentang selawat Syifa oleh Ustaz Haron Din.

    Karam Singh Walia

    Seorang sahabat meminta nasihat pada saya. Aduh, saya kalau bab memberi nasihat yang bersifat simpati dan empati ini memang agak payah. Ia di luar kemahiran dan kebolehan saya. Saya susah untuk berempati dan jika saya beri nasihat juga, maka saya akan berempati secara olok-olok. Saya tidak suka begitu. Ini nasihat talam dua muka; pura-pura mendengar tetapi hakikatnya tidak.

    Saya memiliki sense of humor yang agak baik. Maka apabila ada sahaja mereka yang mahu meminta nasihat, saya akan memberi nasihat yang disulami dengan humor dan jenaka. Membuatkan seseorang tersenyum di kala dirinya mempunyai masalah adalah perkara terbaik yang boleh dilakukan oleh saya.

    Jadi, apa masalah sahabat saya itu? Putus cinta. Ini lebih payah untuk saya berikan nasihat. Dan akhirnya saya lontarkan sedikit jenaka kepadanya dengan memetik kata-kata Karam Singh Walia yang digunakan pada status YM seorang sahabat saya yang lain. Ini dia:
    Terbakar kampung nampak berasap,
    terbakar hati siapa yang tahu.

    Sesudah itu dia tersenyum dan hampir menyeringai memperlihatkan giginya yang cukup 32 batang itu. Dan buat masa ini, kata-kata Karam Singh Walia itu menjadi signature e-mel saya. Sampai sekarang saya masih pelik bagaimana Karam Singh Walia ini boleh mendatangkan kata-kata yang sungguh menarik.

    Do It F***ing Now!

    Ini blog cerita tentang Islam, ajar serba-sedikit ilmu tasawwuf dan hikmah, jadi mengapa pula saya letak tajuk Do it f***ing now? Ke mana hilangnya hikmah?

    Tinggal di negara Barat telah banyak mempengaruhi tatabahasa dan perbendaharaan kata yang saya gunakan. Manusia di Barat ini gemar sungguh menggunakan swear words seperti f**k dan s**t. Saya memang anti kepada manusia yang suka swearing atau pun mencarut.

    Tetapi apabila kita sudah selalu sangat terdengar perkataan itu, maka kadang-kadang secara tidak sengaja kita akan menyebutnya tanpa kita sedari. Oleh sebab itu, di sini saya mudah berjumpa orang-orang Islam (saya tidak merujuk kepada bangsa Melayu sahaja) yang lebih gemar melafazkan kalimah s**t berbanding Ya Allah, apabila mereka terpegang periuk panas dan sebagainya. Ini refleks. Dalam menasihati mereka yang mencarut secara refleks ini, saya memberitahu:
    Kalau kau terpegang cerek panas ni dan dengan takdir Allah kau mati, kau nak ke hembusan nafas terakhir kau tu dihabiskan dengan menyebut s**t?

    Itu masalah refleks. Mereka tidak sengaja dan ia lebih senang diperbetulkan. Yang susah untuk diperbetulkan adalah apabila mereka sebut f**k, s**t, dan lain-lain disebabkan mereka rasa lebih cool jika berbuat demikian. Mereka rasa Barat cool serba-serbi. Dalam kes ini, ia melibatkan masalah jatidiri. Untuk memperbetulkan jatidiri yang tersasar, aktiviti mencuci otak (brainwashing) perlu dilakukan. Oleh kerana saya tiada kemahiran mencuci otak seperti Hitler, maka saya berdoa di dalam hati sahaja agar Allah memberikan hidayah kepada sebilangan kenalan jauh dan rapat saya, yang sudah mahu jadi orang putih, tetapi kalau melakukan parti liar sambil dihidangi arak dan ecstasy, masih tetap sesama Melayu juga.

    Dalam konteks masyarakat Melayu pula, saya rasa tidak senang dengan mereka yang mendakwa dirinya memperjuangkan Islam, tetapi apabila menulis dan berhujah, ayat-ayat mereka dicarutkan dengan pu***ak, p*n**t, bah**l, an**ng, bet**a si*l dan sebagainya. Dan selalunya mereka bersifat anonymous.

    Tetapi secara jujur saya beritahu bahawa saya guna F-word itu dalam satu konteks sahaja, iaitu Do it f***ing now. Variasi F-word ini saya gunakan pada diri saya seorang dalam 3 keadaan sahaja:
    1. Apabila saya malas baca al-Quran, malas buat solat sunat, malas puasa dan sebagainya;
    2. Apabila saya procrastinate dan akhirnya membuatkan kerja-kerja saya tertangguh;
    3. Apabila saya lebih banyak cakap dari buat.

    Coding Horror adalah salah satu blog kegemaran saya. Beberapa hari yang lepas, saya ada membaca artikel yang ditulis di situ yang turut menyentuh tentang hal manusia yang suka bertangguh-tangguh dalam menyiapkan kerja. Artikel itu walaupun lebih dikhususkan kepada programmer, tetapi isinya boleh diaplikasikan dalam kehidupan seharian kita. Dan penulis juga turut menggunakan hukum Do it f***ing now.

    Jangan bertangguh-tangguh dalam kerja. Jika kita ada impian, jangan bertangguh-tangguh untuk mengejarnya. Jika kita ada dosa-dosa yang perlu dibasuh dengan taubat dan air mata, jangan bertangguh-tangguh untuk melakukannya. Do it f***ing now!

    Jika kita membaca al-Quran dan menyemak pula terjemahannya, kita pasti akan selalu berjumpa dengan banyak ayat-ayat yang menyentuh tentang sifat penghuni neraka yang menjerit-jerit. Selalunya mereka menjerit kepada Allah agar mereka dihantar semula ke dunia untuk melakukan amal soleh sebanyak-banyaknya. Mereka mahu pulang semula ke dunia kerana akhirnya mereka sedar bahawa semasa hidup, mereka telah bertangguh-tangguh, procrastinate, atau dalam bahasa Arabnya disebut taswif dalam melakukan amal soleh, taubat dan ketaatan kepada Allah.

    Tetapi Allah kata tidak. Mereka sudah diberikan masa yang secukupnya di dunia untuk melakukan amal soleh. Kita taswif, kita yang rugi. Terlalu banyak taswif, sehingga nyawa dicabut tanpa sempat bertaubat, maka kita akan jadi salah seorang ahli neraka yang menjerit-jerit meminta dihantar pulang semula ke dunia. Bukan sekadar di neraka, di dunia juga, manusia yang gemar taswif tidak akan dapat melakukan banyak perkara. Jadi, do it f***ing now!

    Gunakan frasa itu hanya kepada diri sendiri. Adalah lebih baik jika anda mencari kata-kata pemberi semangat yang lebih mulia dan sedap bunyinya berbanding Do it f***ing now. Tetapi bagi saya, frasa itu sangat efektif dan berhikmah bagi diri saya.

    Sebagai penutup, saya meminta maaf kepada para pembaca blog ini yang mungkin merasakan entri ini sedikit offensive.
    ---

    Sedikit Bebelan
    Kenapa masih ada blog yang rasa Snap Preview is cool? Silalah buang fungsi Snap Preview tu. Ia adalah benda kedua paling annoying selepas pop-ups.

    Bagi yang guna akaun Blogger, tak perlu buat apa-apa. Tapi kalau sudah install, saya nasihatkan agar buang Javascript bagi Snap Preview itu. Bagi yang guna Wordpress, boleh baca tutorial ini.

    Dengan membuang Snap Preview, anda akan buat ramai orang gembira ketika melayari blog anda. Terima kasih.



    ¶ Teruskan membaca entri ini »

    Jika Ada Soalan

    03 Ogos 2007 • 26 Komen

    Gambar di atas adalah jawapan kepada satu persoalan yang mungkin wujud di masa hadapan. Semoga berjaya menyelesaikannya =)


    Oh ya, selamat menyambut Hari Merdeka dan Merdeka. Kita masih belum merdeka sahabatku selagi nafsu masih menjadi raja kepada akal.

    [update] Ini klu untuk menyelesaikan gambar misteri di atas.
    ¶ Teruskan membaca entri ini »

    Mutiara Qasidah - Imam Abdullah Alawi al-Haddad

    02 Ogos 2007 • 8 Komen
    I've decided to share this Mutiara Qasidah (Pearl of Qasida) here, so that it can reach many people; native and non-native Malay speakers.




    The lyric in Arabic can be read here (unfortunately the translation is in Malay):
    1. Ya Sayyidi Ya Rasulullah
    2. Ya Rabbil Ya 'alimal Hal
    3. Ya Rasulullah Salamun 'alaik
    4. Ala Ya Allah bi Nadzrah
    5. Qad Kafani 'ilmu Rabbi (My favourite!)
    6. Salamun Salamun Kamiskil Khitam
    7. 'Alaika bi Taqwallah
    8. Ya Dzaljalali wal Ikram

    As a side note, the texts of this qasida are all derived from the Ad-Durrul Manzhum Al-Jami'i lil-Hikam wal-Ulum that was composed by Imam al-Haddad.

    All 8 tracks in mp3 format (128 kbps) are freely available online at Al-Hawi. However I suggest not to download there as I am afraid it might choke and kill the server down. So, please use the link below.

    ¶ Teruskan membaca entri ini »